Én is hozzátok tartozom! – fogyatékkal élőkkel együtt a közösségben

Papi továbbképző Csíksomlyón

0
2161
A program célja az volt, hogy sikerüljön leküzdeni az előítéleteket, félelmeket. Fotó: Demeter Zsuzsa

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Továbbképzési Programjának keretén belül újabb képzés zárult sikeresen június 16-án, Csíksomlyón. Én is hozzátok tartozom!fogyatékkal élőkkel együtt a közösségben címmel Demeter Zsuzsa gyógypedagógus tartott interaktív előadás-sorozatot a főegyházmegye nyolc és a ferences rend egy papjának.

Az egész napos program célja az volt, hogy a résztvevők otthonosabbá váljanak a fogyatékkal élőkkel való munkában, sikerüljön leküzdeni az előítéleteket, félelmeket. Sorra kerültek a fogyatékossággal kapcsolatos alapfogalmak, beszélgettek tévutakról, félelmekről, gyakrabban előforduló diagnózisokról. A speciális kommunikáció kérdéseit is megbeszélték, hiszen ma már szinte minden közösségben van autizmussal élő, hallás- vagy látássérült, esetleg demenciás hívő. Az ők esetükben az átlagos, megszokott módszerek nem mindig vezetnek sikerre, szükség van sajátos módszerek használatára is.

Külön modulban beszélgettek arról, ahogyan a sajátos igényű embertársainkat is be lehet vonni aktívan a plébániai közösség életébe, illetve a közösségi élet érzelmi és lelki akadálymentesítéséről. Sorra kerültek módszerek és lehetőségek, amelyek a közösség befogadási kedvét, toleranciaszintjét növelik, illetve a Romániában érvényes törvényeket és a törvények adta lehetőségeket is megismerték.

A képzés negyedik moduljában gyakorlati mintákat vettek sorra, amelyek segíthetnek a fogyatékkal élőkkel szervezett programoknál, a Szentírás megismerésénél, az elsőáldozásra való felkészülésnél.

Utolsó modulként a résztvevők kérdéseire kerestek válaszokat, megoldási lehetőségeket.

A képzésről a résztvevők ötletekkel, gyakorlatias módszerekkel gazdagodva tértek haza, érzékenyebben a fogyatékkal élőkkel való munkára, és azzal az ígérettel, hogy a közösségeikben ezután több figyelmet fognak kapni a sajátos igényű emberek. A résztvevők megköszönték a lehetőséget, hogy ebben a témakörben is gazdagodhattak és reményüket fejezték ki, hogy lesz még folytatás. Felvetődött az ötlet, hogy a kispapok képzésében is fontos lenne a fogyatékkal élőkkel való munkáról beszélni, gyakorlatias ötletekkel gazdagítani őket.

Az éves tematikáról itt olvashatnak részletesebben: