IV. Károly utolsó magyar király unokájának kiállítása nyílt meg Kisdisznódon

0
2274
Kovács Gergely érsek Gabriela von Habsburggal a kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács Szabolcs

Dr. Kovács Gergely érsek is részt vett a Gabriela von Habsburg főhercegnő műveiből nyílt kiállítás megnyitóján a Szeben megyei Kisdisznódon június 20-án, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség a közösségi médiában. A „Spațiu între – In Between” (Térköz) című szabadtéri tárlat mától szeptember 5-ig látogatható.

IV. Károly, az utolsó osztrák császár és magyar király unokája, Gabriela von Habsburg főhercegnő Németországban, képzóművészként dolgozik, és Romániában a szobrait és litográfiáit a Kunsthaus 7B művészeti galéria mutatja be. A művésznő első romániai kiállítása ez, dr. Oana Ionel, a kiállítás kurátora büszke arra, hogy a főhercegnő elfogadta a meghívást és kiállította munkáit Kisdisznódon. A kurátor a moderenism.ro honlapon megjelent, az eseményt méltató román nyelvű írás szerzőjének nyilatkozta, hogy Gabriela von Habsburg nemzetközileg ismert és elismert művész, akinek világszerte voltak már kiállításai. A geometrikus formákba költőiséget képes belevinni, ez adja munkái különlegességét. Művészi törekvése, hogy a művészet, a kultúra értékeit kiemelje, jobban bevigye a köztudatba, mondta dr. Oana Ionel.

A kisdisznódi kiállításmegnyitó ezért és a művésznő származása okán is jelentős közép-kelet-európai esemény, amelyen művészetkedvelők, műgyűjtők, a királyi család tagjai, a média képviselői nagy számban voltak jelen.

Thomas Emmerling németországi műgyűjtő, a kisdisznódi Kunsthaus 7B igazgatója szerint Gabriela von Habsburg a természeti környezet és a művészet közt teremt kapcsolatot, amint az általa vezetett galéria arra törekszik, hogy a hagyományt, az értéket a jelenkori absztrakt művészettel összekapcsolja. „Ez a legjobb pillanat arra, hogy a múltat és jelent egybekapcsoljuk és a jövő felé irányítsuk, Románia pedig a legalkalmasabb tér erre a törekvésünkre”, nyilatkozta a német műgyűjtő.

A kiállításon 20 szobor tekinthető meg szabadtéren, valamint a kiállítótermekben a köztes tér témájában készült litográfiák. Dr. Elmar Zorn műkritikus szerint “Gabriela főhercegnő művészetfilozófiája központjában a köztes tér állt, amelynek sajátos karaktere van a művészeti alkotások egészében”. Románia, Erdély köztes tér Bizánc és Róma, kelet és nyugat között, ezért is találó Gabriela von Habsburg főhercegnő művészetfelfogását tükröző munkáinak kisdisznódi bemutatása.