Augusztusig lehet jelentkezni a kántorvizsgára

0
1483
Fotó: Pixabay

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága szervezésében ebben az évben is kántorvizsgát tartanak azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A II. vatikáni zsinat tanítása szerint a szent zene „minden más művészi kifejezésmód fölé emelkedik, leginkább azért, mert a szent szövegeket kísérő dallam az ünnepélyes liturgiának szükséges és a teljességhez tartozó része” (SC 112). A liturgiában a szent zene, az ének nem díszítő elem, nem hozzátoldás, hanem a liturgia része.

A kántorvizsgára XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak, akik plébánosi ajánlással rendelkeznek. Sikeres vizsga esetén kántordiplomát azok kaphatnak, akik érettségi diplomával rendelkeznek. A kántorvizsga augusztus 31-én lesz a csíksomlyói ferences kolostorban 10 órai kezdettel. A vizsga díja 100 lej. Jelentkezni Farkas László plébánosnál lehet a 0756-101576-os telefonszámon vagy a farkaslaszlo22@yahoo.com e-mail címen.

Tamás József nyugalmazott segédpüspök tavaly portálunknak adott interjújában elmondta, hogyan épül fel a kántorképzés a Gyulafehérvári Főegyházmegyében: jelenleg a kántorképzés háromféle módon történik: a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban azokkal, akik kántorvizsgát szeretnének tenni érettségi után, külön program szerint foglalkoznak velük és készítik a vizsgára. Marosvásárhelyen működik egy ökumenikus Kántor-Tanítóképző Főiskola, amelynek elvégzése után a kijelölt vizsgáztatók előtt vizsgát lehet tenni és diplomát lehet szerezni. A vizsgára magánúton is fel lehet készülni egy szakember vezetésével.