Ballagás a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban

0
1770

A temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum udvarán június 4-én, pénteken délben az árnyas fák alatt katonás rendben, a járványügyi előírásoknak megfelelő távolságra rakott székek fogták körbe a szabadtéri oltárt, ahol Pál József Csaba megyés püspök a ballagó XII. osztályos tanulók jelenlétében hálaadó szentmisét mutatott be.

A kiemelkedő eseményen ezúttal csupán a végzős tanulók vehettek részt szüleikkel, családtagjaikkal, tanáraikkal, illetve a ballagókat elbúcsúztató XI. osztályosok voltak jelen. Rendhagyó ballagás, visszafogott ünneplés egy rendhagyó tanévet követően, amely nem mindennapi élményeket, tapasztalatokat csempészett útravalóként a jelképes batyuba. A Gaudeamus igitur-t azonban változatlan lelkesedéssel énekelte a 27 végzős tanuló, és a búcsúzás okozta izgalom ott csillogott a tekintetekben.

A szentmisén koncelebrált több egyházmegyés lelkipásztor, a meghívottak között jelen volt Molnár András alprefektus, Kiss Ferenc tanfelügyelő, Roxana Iliescu városi tanácsos és Raul Fazakas, a város polgármesterének képviselője.

Bevezetőjében a liturgiát celebráló Pál József Csaba püspök elsősorban az első széksorokat megtöltő ballagókhoz intézte szavait. Mint mondotta, meghatotta a kis batyuval érkező fiatalok látványa, és a szentmisét megelőzően bele is tekintett a batyujukba. – Van benne némi édesség, és egy kevés só is, ami a küldetésetekre utal: fiatalos lendületetekkel tegyétek „ízletesebbé”, szebbé, jobbá a környezetetek életét. Lehet, hogy ez a batyu kicsit nyomja is a vállatokat, hiszen arra gondoltok, vajon képesek lesztek-e majd helytállni?

Szentbeszédében a főpásztor arra buzdította a fiatalokat, hogy induljanak bátran tovább, és napról napra valósítsák meg azt a tervet, amelyet a jó Isten készített a számukra. – Kedves fiatalok, maradjatok továbbra is tanulékonyak, táplálkozzatok keresztény hitetekből, és legyen bátorságotok a mindennapokban megélni az evangéliumot. Az Igét, amellyel elköszönök tőletek, amelyet szeretnék beletenni a batyutokba, a következő: Istennel minden lehetséges. Induljatok ezzel a mondattal és legyen áldás az életeteken – zárta homíliáját Pál József Csaba megyés püspök.

A szentmise végén a XII. osztályosok nevében Csesztanovics Bettina és Boșca Vesna lépett mikrofon elé, hogy búcsút vegyen a tanintézettől. – Az önbizalom az első lépés afelé, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Ezek az évek arra tanítottak minket, hogy akkor fejlődünk, amikor kilépünk a konfortzónánkból. Ha kényelmetlen is, ne adjátok fel. Azt az embert a legnehezebb legyőzni, aki sohasem adja fel – fogalmazott Csesztanovics Bettina, és társai nevében mondott köszönetet Lukács-György Henrietta és Jakab Ilona osztályfőnöknek, valamint minden tanárnak a fáradságos munkájukért.

A tizenegyedikes tanulók nevében Ernstein Melita és Farkas Rebeka köszönt el a végzősöktől, majd az iskola kulcsának átnyújtása következett, ami az örökség megőrzését és továbbadását jelképezi az újabb nemzedékeknek.
Végezetül Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum-líceum igazgatója köszönt el a végzősöktől. – Örvendek annak, hogy négy évig itt voltatok, köszönjük a szüleiteknek is a bizalmat – mondotta az igazgató, aki három téma köré csoportosította mondandóját: – Értékes ember az, aki jószívű és mindig tud másokért élni. A második: a helytállás és a megmaradás. Olyan világban élünk, ahol az önazonosság nem mindig fontos. Kérlek, maradjatok meg istenhívőnek, maradjatok meg anyanyelvetekben, kultúrátokban. A harmadik: a biztos tudat, hogy a jó Isten, figyeli utatokat, meghallja imátokat és vigyázza lépteiteket.

Nem állítható, hogy az idei végzősök számára az érettségi az egyedüli komolyabb megmérettetés, de az egyetlen olyan, amelynek jó eredménye a sikeres folytatás záloga lehet.


Forrás: A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye