CSIT: Istennel együtt, de az emberek között

0
1800
A 2018-as CSIT résztvevői. Fotók: A CSIT Facebook-oldala

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) legnépesebb rendezvénye, rendes módja szerint közel 700 fiatalt szólít meg. Az önkéntesek jelenléte, szolgálata nélkül elképzelhetetlen lenne megtartani egy ekkora eseményt.

A szervezőcsapat is önkéntes fiatalokból tevődik össze, így megkülönböztetünk önkéntes munkatársakat, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek aktívan részt vesznek az előszervezésben, az év elején már elköteleződnek, és megkezdődik a konkrét munka is velük, a tervezés, megvalósítás. Ezen kívül vannak a helyszíni önkéntesek, akikkel a CSIT előtti hétvégén találkozunk, és együtt készülünk fogadni a résztvevőket, kialakítjuk a tereket, a kiscsoportvezetők megfelelő segítséget kapnak a vezetéshez, a technikusok felszerelik a megfelelő technikai eszközöket, a dekorációs csapat széppé és családiassá varázsolja a helyszínt. Az évek során kialakult egy önkéntes bázis, akik rendszeresen, ahogy az idejük engedi visszajárnak, de mindig várunk újakat. Az önkéntesszervező csapat behívása személyes meghívással történik, a főszervezők és a kialakuló csapat segítségével, illetve a helyszíni feladatokra a meghirdetés Facebookon történik. Egy konkrét kérés mindig az szokott lenni irányukba, hogy legalább egyszer vegyenek részt a rendezvényen úgy, mint résztvevő, hogy megtapasztalják azt az élményt is. A felkészítő a CSIT előtti hétvégén történik, amit Önkéntes hétvégének nevezünk, péntektől kedd reggelig tart, így van idő lelkileg és fizikailag is felkészülni a résztvevők fogadására.

Öröm adni és tenni másokért
Az önkéntességgel Isten szeretetét közvetíthetjük

Az önkéntesség szolgálat, embertársaink szolgálata, vallják azok a szervezetek, amelyeket megkértünk, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. Bár a járvány sok esetben az önkénteseket és a szervezeteket is kreativitásra, újragondolásra késztette, de sikerrel vették a kihívásokat. A járvány lecsengésével lassan újból elindul a közösségi élet, és ismét a mindennapjaink részét képezik majd azok az események, rendezvények, amelyek megrendezése elképzelhetetlen az önkéntesek szolgálata nélkül. Fontoljuk meg mi is az önkénteskedést, és legyünk hálásak önzetlen munkájukért!

A járványhelyzet nyilván felborította a CSIT szervezését is, a tavaly online tartottuk meg, így kevesebb önkéntes szervezőre volt szükség, de a korlátozások sem engedték meg a nagyobb létszámot. Idén több helyszínen fogjuk párhuzamosan megtartani a programot, hogy igazi találkozások történhessenek. A tavaly egy jó tapasztalat volt, amiből sokat tanultunk, de a teljes online jelenlét nem tudja megadni azt az élményt, amit élőben kaphat egy fiatal.

Az önkéntességet szolgálatként fogjuk fel, hiszen Isten szeretetét tudjuk ezáltal is közvetíteni a társaink, a fiatalok felé. Ezenkívül óriási tapasztalat emberekkel együtt dolgozni, kipróbálni magunkat különböző területeken. Sokat hangoztatjuk, hogy szeretjük helyzetbe hozni a fiatalokat, ami segít nekik a későbbi pályájuk, életük alakításában is.

Nekem személyes jelmondatomnak számít, hogy az életünket úgy éljük, hogy Istennel együtt, de az emberek között. Ne feledjük emberségünket, tanuljunk meg szeretettel viszonyulni másokhoz, ehhez jó gyakorlati tapasztalat az önkéntesség.

Szőcs Csilla, a FIF hálózatokért felelős munkatársa

Az írás megjelent a Vasárnap 2021/22-es lapszáma Fókusz rovatának összeállítása részeként.