Újraindul a Katolikus Akadémia előadás-sorozata

Kettős évfordulót ünnepel a Római Katolikus Teológia Kar

1
2397
Az eddigi utolsó előadás résztvevői. Fotó: Bodó Márta

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara, ennek apropóján májusban – egyelőre a virtuális térben – újraindul a korábban nagy népszerűségnek örvendő Katolikus Akadémia előadás-sorozata. Ebben az évben ünneplik a kolozsvári jezsuiták által működtetett Academia Claudiopolitana ennek utódaként tekint magára a BBTE alapításának 440., illetve a Római Katolikus Teológia Kar alapításának 25. évfordulóját.

A fenntartható fejlődésről katolikus szemmel címmel tartja az újrainduló akadémia első előadását Benedek József egyetemi tanár, akadémikus, amelybe a Zoom alkalmazáson keresztül kapcsolódhatnak be az érdeklődők május 20-án, csütörtökön 19 órától. A rendezvény nyilvános, regisztrációhoz nem kötött. A teológia kar Facebook-oldalán is élőben követhető lesz az esemény.

A csatlakozási link a következő: https://zoom.us/j/94796684682?pwd=QUh5NHdabmRkc0JyQ3NpMmxXMTVUdz09

Meeting-ID: 947 9668 4682

Kenncode:
B7RwmN

A BBTE Római Katolikus Teológia Kara 2010-ben indította el a Katolikus Akadémiát. A program a teológia iránt érdeklődőket szólítja meg. A mai embert, a társadalmat foglalkoztató teológiai-vallási kérdésekkel kapcsolatban szeretne a keresőkhöz, értelmiségiekhez és minden érdeklődő személyhez szólni. Megvizsgálja a teológia és a természettudományok párbeszédét, az istenkeresés és a szenvedés problémáját, a liturgia aktuális témáit, az erkölcsteológia és a társadalometika témáit, a média szerepét, az egyház életének különböző vetületeit – fogalmaz a Katolikus Akadémia Facebook-oldala.

Az előadók a Római Katolikus Teológia Kar tanárai és meghívott előadók, akik aktuális témákat járnak körül. A program nevében szereplő katolikus jelző arra utal, hogy az előadók többsége katolikus egyetemi oktató, aki a katolikus teológia szemszögéből közelíti meg a vizsgált témát. A program olyan értelemben is katolikus, hogy szemléletmódja egyetemes, nem zárkózik el a másként hívők kérdései elől. A program teljesen nyitott – bármely felekezetű vagy kereső személy részt vehet az előadásokon és beszélgetésen.

Romániában a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) büszkélkedhet a legrégebbi felsőoktatási hagyománnyal. Báthory Istvánnak, Erdély fejedelmének és a Lengyel-Litván Államszövetség uralkodójának 1581-ben kiállított királyi alapítólevelével az Academia Claudiopolitana egyetemi státussal rendelkező intézményként felhatalmazást nyert arra, hogy baccalaureusi, magiszteri és doktori egyetemi fokozatokat adományozhasson. Az említett latin tannyelvű jezsuita akadémiát bölcsészeti és teológia karokkal rendelkező szerkezettel hozták létre. A Ratio studiorumban utólag véglegesített elvek alapján szervezett intézmény rövid megszakításokkal 1606-ig működött. Részletesebben lásd:

1 HOZZÁSZÓLÁS