Papot is lehet hívni súlyos koronavírusos beteghez

0
984
Illusztráció

Romániában ezentúl a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget – adta hírül az MTI. Enyhítettek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos előírásokon is.

Az erről szóló miniszteri rendeletet április 9-én írta alá Vlad Voiculescu (azóta már menesztett) egészségügyi miniszter, miután előző nap az egyházak képviselőivel találkozott. Ők azt kérték az egészségügyi hatóságoktól, tegyék lehetővé, hogy a koronavírusos haldokló is felvehesse a szentkenetet, szerettei elbúcsúzhassanak tőle, ha pedig meghal, adjanak számára annyi tiszteletet, hogy felöltöztetve zárják koporsóba.

Mint ismeretes, tavaly április 6-a óta hatályos miniszteri rendelet írja elő Romániában, hogy boncolás esetén a koronavírus-fertőzésben elhunyt halott földi maradványait fertőtlenítsék, majd ruhátlanul helyezzék légmentesen lezárt zsákba. A szóban forgó tavalyi miniszteri rendelet a koronavírus-fertőzésben elhunytakra is kiterjesztette azokat a közegészségügyi óvintézkedéseket, amelyek a többi ragályos betegség esetében már érvényben voltak. Román médiajelentések szerint azonban sok hozzátartozó panaszkodott arra, hogy a járvány áldozatai szeretteiktől elszakítva, magukra hagyva haltak meg a kórházban, és méltatlan körülmények között kellett eltemetniük őket.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a koronavírus-fertőzésben elhunyt pácienseket is a hozzátartozók által rendelkezésre bocsátott ruhában, lezárt koporsóban kell kiadniuk a kórházaknak, hogy a hozzátartozók vallásuknak megfelelő szertartással temethessék el őket.

Ami a súlyos állapotban kórházban kezelt koronavírusos fertőzötteket illeti, az új rendelet lehetővé teszi, hogy kérésére, a kezelőorvos jóváhagyásával a pap vagy lelkész egy alkalommal meglátogassa őket. Az egyházi személynek védőöltözetet kell viselnie, amit a kórház biztosít, nem vihet a kórterembe gyúlékony tárgyakat, a látogatás pedig nem tarthat többet 15 percnél.

Hasonlóképpen az egészségügyi óvintézkedések betartásával lehetővé válik, hogy valamely családtag vagy a jogi képviselő a kezelőorvos jóváhagyásával meglátogassa a kórházban a súlyos állapotban lévő beteget, de a koronavírusos fertőzöttek kórtermébe semmilyen idegen tárgyat nem vihet be. Romániában eddig csaknem 25 ezer halottja volt a koronavírus-járványnak.

Forrás: MTI