A fogmosás

0
986
Fotó: Pixabay

A fogmosás a legegyszerűbb és legelterjedtebb otthoni lepedékeltávolítási módszer. Kulcsszerepe van a fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzésében. A személyi higiéné fontos része.

Fontos tisztázni már az elején, hogy a fogmosás egy lényegesen bonyolultabb és összetettebb tevékenység, mint amilyen súllyal bír jelen társadalmunkban. Nagyon sokan legyintenek rá, nem veszik elég komolyan, pedig a fogmosás hiányának vagy hatékonytalanságának következményei tetten érhető közösségünk szinte minden tagjánál. A fogszuvasodás és/vagy a fogágybetegség (beleértve a következményeit is) a kelet-európai társadalom szinte minden tagját érinti, már kora gyermekkortól kezdődően. Mindkét említett betegség az úgynevezett magatartástól függő betegségek csoportjába tartozik, tehát helyes magatartással (többek között helyes fogmosással), elkerülhető, illetve megelőzhető lenne. Lássuk tehát, hogy mit is érdemes tudni a helyes fogmosásról!

Elsajátítani, nem utolsósorban napi rendszerességgel gyakorolni egy helyes, hatékony, hatásos és lehetőség szerint egyénre szabott fogmosási technikát egy viszonylag hosszú (több évet felölelő) tanulási folyamat eredménye. Érdemes biztos alapokkal indulni ezen az úton, ezért célravezető felnőttnek és gyermeknek egyaránt kikérni egy szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tanácsát. Ideális esetben a gyermekes családok a csecsemő első tejfogának az előtörése után, de legkésőbb a gyermek első és második életéve között, felkeresnek egy gyermekeket (is) ellátó fogorvosi rendelőt és pontos útbaigazítást kapnak, többek között a helyes fogmosásról. Nagyobb gyermekek családjai, kamaszok vagy akár a felnőttek sem szabad féljenek attól, hogy egy szakember tanácsai alapján újragondolják a fogmosással kapcsolatos ismereteiket és szokásaikat. Könnyen megtörténhet bárkivel, hogy úgy élte le az életét eddig, hogy soha senkitől nem kapott tanácsokat vagy képzést a helyes fogmosásra vonatkozóan.

A szakirodalom több fogmosási technikát ír le. Az egyszerűség kedvéért jelen írásban egyetlen technika kerül bemutatásra. Szolgáljon ez a leírás általános irányelvként minden korosztálynak, amit később egyénileg vagy egy szakember segítéségével személyre lehet majd szabni.
Bevezetőként néhány általános szabály: mindenki a domináns kezével mosson fogat (jobbkezesek jobb kézzel, balkezesek bal kézzel); a fogmosás során nagyra kell tátani a szájat és külön kell megtisztítani a felső és alsó fogakat, illetve fogíveket, hatalmas tévedés összezárt fogsorokkal fogat mosni. Lehetőség szerint kerülni kell a vízszintes (jobbra-balra, illetve előre-hátra) irányú mozgásokat és a túl erős, nyomó-préselő mozdulatokat; a fogmosás csuklóból és az alkar segítségével történik, a váll, a felkar és a könyök viszonylag stabil a fogmosás ideje alatt. A fogkefét félig az ínyre, félig a fogra (vagy szinte teljes egészében az ínyre) kell helyezni úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Az oldalsó felszíneken (amelyek az ajkak és az orcák, illetve a nyelv és a szájpadlás felé néznek) csakis a sepregető mozgás megengedett, mindig egy irányba: az ínytől a rágófelszín irányába és soha nem ellentétesen. Ez azt jelenti, hogy a felső fogak oldalsó felszíneit fentről lefele, az alsó fogak oldalsó felszíneit lentről felfele irányuló sepregető mozgással kell tisztítani. Megengedett az is, hogy először lágy, körkörös mozdulatokkal fellazítsuk a lepedéket, kifejezetten a fognyak területén, majd a fentebb leírt sepregető mozgással kell zárni az illető felület tisztítását. Ezekkel a mozdulatokkal a fogkefe sörtéi behatolnak a fogak közötti területre, bizonyos mélységig, és viszonylag hatékonyan tisztítják az ínybarázdát (a foghús és a fog találkozási pontját) és a fognyakat is. A fogközök és a fognyak kevésbé öntisztuló felületek, így nagyobb odafigyelést igényelnek a fogmosás során is. A rágófelszínek bonyolult rajzolatán tapadó lepedéket határozott, körkörös irányú mozdulatokkal kell fellazítani és eltávolítani. Az alsó fogak esetén ez a mozgássor valamivel könnyebben kivitelezhető, a felső őrlők esetén több gyakorlást és odafigyelést igényel.

A fogmosással kapcsolatos további részletkérdésekre és a fogközök tisztításával kapcsolatos kihívásokra egy-egy külön írást szánunk majd. Addig is mindenki igyekezzen térben gondolkodni a fogmosás során, és lehetőség szerint minél több lepedéket eltávolítani a fogak összes felszínéről.

Dr. Hajdú László Imre

Az írás megjelent a Vasárnap 2018. szeptember 30-ai számában.