Ferenc pápa visszaindult Irakból a történelmi látogatását követően

0
1575
Búcsú Iraktól. Fotó: Vatican News

Befejeződött Ferenc pápa 33. nemzetközi apostoli útja Irak földjén, amelyet ezentúl mindig a szívében hordoz. A pápa repülőgépe Bagdadban reggel 8 óra előtt emelkedett a levegőbe és kevéssel déli egy óra előtt várható az érkezése Rómába.

Ma, március 8-án hétfőn lezárult a pápa három napos iraki útja, amely a „Fratelli tutti” mottó jegyében zajlott. Történelmi látogatás volt ez, az első, amelyet valaha pápa tett az Öböl-menti országban, egy síita többségű iszlám országban. Ferenc pápa régóta a szívében hordozta a vágyat, hogy átölelje az iraki népet, amely az elmúlt évtizedekben mérhetetlen nagy szenvedést élt át és éppen emiatt akarta a vigasztalódás, a kiengesztelődés és egy lehetséges jobb jövő ígéretét hirdetni nekik. Ferenc pápa hétfőn kora reggel vett búcsút a bagdadi apostoli nunciatúrán vendéglátóitól. Barhám Száleh iraki köztársági elnök várta a repülőtéren és mintegy negyedórás magánbeszélgetés után, hivatalos beszédek nélkül ért véget a személyes hangvételű búcsúztatás. Az Alitalia gépe több mint öt órás légiutat követően érkezik Róma Ciampino repülőterére.

A pápa útjának emlékezetes eseménye a vasárnap délutáni szentmise Erbil stadionjában, amelynek végén így búcsúzott a lelkes iraki keresztény hívektől: „Szálem! Szálem! Szálem! Béke! Béke! Béke! Isten áldjon meg mindenkit! Isten áldja meg Irakot! Ezt az országot mindig a szívemben fogom hordani.” Útjának főbb állomásai: találkozás Szisztani síita nagyajatollahhal, imádság a háborúk áldozataiért és a békéért Moszulban, az Isis meghirdette kalifátus székhelyén, a keresztények megölelése a Ninivei fennsíkon, ahol a pápa arra buzdította őket, hogy ne hátráljanak meg a nehézségek előtt, de szívből bocsássanak meg egymásnak és ne hagyják, hogy elveszítsék a reményt. „Ezekben a napokban – állapította meg a pápa – sokszor hallottam a fájdalom és a félelem hangját, de észrevettem a reménység és a megvigasztalódás hangjait is. Sohasem a terrorizmusé vagy a halálé az utolsó szó. Aki Isten útjait követi, nem lehet senki ellen, hanem mindenkiért van!”

Forrás: Massimiliano Menichetti/Vértesaljai László/Vatican News