Történelmi pillanat – Ferenc pápa a síita vallási vezetővel találkozott

0
3040
Ferenc pápa látogatást tett al-Szisztani síita vallási vezetőnél. Fotók: Magyar Kurír

Iraki apostoli útja második napjának reggelén a pápa Nedzsefben, a síiták vallási központjában találkozott Ali al-Szisztani nagyajatollahhal, a síiták vallási vezetőjével. Megerősítették a két vallási közösség együttműködésének és barátságának fontosságát.

Fontos az együttműködés és a barátság, mert „a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd gyakorlása Irak, a térség és az egész emberiség javát szolgálja” – hangsúlyozta Ferenc pápa a találkozón.

A Szentszék sajtószolgálata közölte, hogy a találkozó körülbelül negyvenöt percig tartott. Alkalmat adott Ferenc pápának, hogy köszönetet mondjon al-Szisztaninak, amiért „a síita közösséggel együtt az erőszak és az elmúlt évek súlyos nehézségei közepette felemelte hangját a leggyengébbek, az üldözöttek érdekében, hangsúlyozva az emberi élet szentségét és az iraki nép egységének fontosságát.”

Amikor elbúcsúztak egymástól, Ferenc pápa biztosította a síita vallási vezetőt arról, hogy imádkozik Istenhez, minden ember teremtőjéhez a békés és testvéries jövőért a szeretett iraki föld, a Közel-Kelet és az egész világ számára.

Nedzsefben, a repülőtértől az ajatollah székhelyéig – amely Ali imám (Mohamed próféta veje) szentélyében, a síiták szent helyén található – vezető úton fiatalok várták a pápát, iraki és vatikáni zászlókat lengetve. Az út mentén transzparenseket helyeztek el Ferenc pápa és al-Szisztani képével és ezzel a felirattal: „A részünk vagytok, a részetek vagyunk”. Ali szentélye a negyven méter magas minaretekkel, aranykupolájával Mekka és a próféta medinai mecsete után az iszlám harmadik szent helye. Sako pátriárka úgy magyarázta, hogy Nedzsef a síiták számára az, ami a keresztények számára Jeruzsálem.

Az iszlám világból érkező kommentárok közül érdemes kiemelni Mohammad Ali Abtahi, Mohamed Katami volt iráni elnök közeli munkatársának Twitter-üzenetét, amely szerint a találkozó „megfékezheti a vallási erőszakot, vagy legalább elhatárolhatja egymástól a vallások békés hitelességét és a vallási erőszakot.”

A találkozó után Ferenc pápa Nasszirija városába repült, ahonnan Ur városába érkezett a vallások közti találkozóra.

A nagyajatollah

Ali al-Szisztani nagyajatollah az iraki síiták vezetője, akik a lakosság több mint 60 százalékát alkotják, és Irakban, illetve világszerte is befolyásos személyiség a síitizmusban. A vallási képviselők közvetlen politikai tevékenységektől való tartózkodását hirdetve értékes partnernek számít az ország különböző politikai és vallási frakciói számára.

2004-ben támogatta az iraki szabad választásokat, ezáltal jelentősen hozzájárult az ország első demokratikus kormányának megtervezéséhez, míg 2014-ben felszólította az irakiakat, hogy egyesüljenek az önmagát Iszlám Államnak nevező formáció elleni harcban. 2019 novemberében, amikor a lakosság utcára vonult a magas megélhetési költségek és a nemzetpolitikai instabilitás ellen tiltakozva, Al-Sistani felszólította a tüntetőket és a rendőrséget, hogy maradjanak nyugodtak és ne folyamodjanak erőszakhoz. (Vatican News)

Forrás: Magyar Kurír (Fordította: Thullner Zsuzsanna – Vatican News/Avvenire)