Lemondásának évfordulóján interjút adott XVI. Benedek emeritus pápa

0
1183
Fotó: Vatican News

A Corriere della Sera olasz napilap március elsején interjút közölt XVI. Benedek emeritus pápával, aki hangsúlyozta, hogy nincs két pápa, csak egy van. A lemondásáról elmondta: „Megszenvedett döntés volt, de azt hiszem, jól tettem. A lelkiismeretem tiszta.”

Massimo Franco a cikkben leírja, hogy Joseph Ratzinger gyenge hangon beszél, nehezére esik minden egyes szó. Személyi titkára, Gänswein érsek kisegíti, elismétli a szavakat, ő pedig helyeslően bólint. A Mater Ecclesiae-kolostorban fogadta az újságírókat, ahol 2013 óta visszavonulva él. A házban rajta és Georg Gänswein érseken kívül a Comunione e Liberazione mozgalom négy tagja, négy megszentelt életet élő nő lakik, akik az emeritus pápáról gondoskodnak.

Luciano Fontana, a Corriere della Sera igazgatója a lap két karikatúráját ajándékozta az emeritus pápának, Emilio Giannelli készítette őket, akinek a munkáit Ratzinger pápa nagyon szereti, és aki ezt a kettőt kifejezetten neki készítette. „Giannelli szellemes ember” – fogadta az ajándékot mosolyogva. 

Ritka alkalom, hogy az emeritus pápa látogatókat fogad, és még ritkább, hogy beszél a lemondásáról. Február 28-án készítették vele az interjút, annak a napnak az évfordulóján, amelyen életbe lépett február 11-én kihirdetett lemondása.

„Sokszor visszagondol arra a napra?” – kérdezte tőle a riporter. „Nehéz döntés volt. De teljes meggyőződéssel hoztam meg, és azt hiszem, jól tettem. Néhány kissé »fanatikus« barátom még mindig haragszik érte, nem akarták elfogadni a döntésemet. Eszembe jut, miféle összeesküvés-elméletek születtek a döntésem után: volt, aki szerint a Vatileaks-botrány miatt történt, mások a meleglobbi összeesküvését emlegették vagy a lefebvriánus konzervatív teológus, Richard Williamson ügyét. Nem akarják elhinni, hogy átgondolt döntés volt. De a lelkiismeretem tiszta.”

A nyugalmazott pápa napjai a megszokott ritmusban telnek. Mindennap felolvasnak neki a kiválasztott újságokból, két olasz és két német lapból. A nővérekkel az étkezésnél beszélgetnek, politikáról is. Ebben a beszélgetésben is szóba került a politika, az emeritus pápa érdeklődött Mario Draghi miniszterelnökről: „Reméljük, sikerül megoldania a válságot – mondta – Németországban is nagyra becsülik őt.” Érdeklődött Sergio Mattarella köztársasági elnök hogyléte felől és a Covid-19-járványról is. XVI. Benedek már megkapta az oltást, ahogyan a ház többi lakója is. Megemlítette Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnökének esetét, aki komoly küzdelem után gyógyult meg: „Nemrég találkoztam vele, azt mondta, már jobban van. Úgy láttam, rendben van.”

Amikor Ferenc pápa közelgő iraki látogatásáról kérdezték, Benedek arckifejezése komollyá, aggódóvá vált. „Azt hiszem, ez nagyon fontos utazás. Sajnos egy nagyon nehéz pillanatban kerül rá sor, ami miatt veszélyes utazás is: biztonsági okokból és a Covid miatt is. És Irakban bizonytalan helyzet uralkodik. Imáimmal kísérem Ferenc pápát.”

Joe Biden amerikai elnök kapcsán Joseph Ratzinger megjegyezte: „Igaz, gyakorló katolikus. És személyesen az abortusz ellen van. De elnökként hajlik arra, hogy a Demokrata Párt vonalát folytassa… És azt még nem értjük teljesen, milyen pozíciót foglal el a gendert illetően.”

A Corriere della Sera újságírói negyvenöt percet töltöttek Benedek pápánál. Mosolyogva búcsúzott tőlük, ismét megköszönve a karikatúrákat.

Forrás: Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS