Véget ért a házasság hete, az út folytatódik

1
1282
A házasság egy életre szól. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Bár a házasság hete – a házasság különleges megünneplésére szánt hét rendezvénysorozata – hivatalosan véget ért február 14-én, vasárnap, a párok házasélete tovább folytatódik, és az év minden egyes napján tudatosan kell vállalniuk az Isten előtt egymással kötött szövetség felelősségét.

A házasság hetének eseménysorozatába a Nagyváradi Egyházmegye több plébániája is bekapcsolódott, ennek zárásaként pedig az elmúlt hétvégén több helységben is voltak olyan alkalmak, amikor a helyi plébánosok szervezésében a párok megújították házassági esküjüket, megáldották, megajándékozták egymást.

Mihály Balázs micskei plébános a tóti filiában szombaton, február 13-án bemutatott szentmise végén áldotta meg az esküiket megújító házaspárokat, akik kivonultak az oltár elé, ahol házassággal kapcsolatos díszlet volt kialakítva. A díszítés alapjául szolgáló fehér vászonra írták a házastársak azokat a szavakat, amelyek a házasságuk szempontjából fontos értékeket fejezik ki. Meglepetésben is volt részük, hiszen a plébános mindegyik párnak két-két borítékot nyújtott át: az egyikben imafüzetek és imádságra hangoló nyomtatott anyagok voltak, míg a másikban árva és mozgássérült gyermekek kézimunkáját találhatták meg. Ezeket olyan házaspároknak készítették, akik házasságukban egészséges gyermekeket nevelnek, akik nincsenek megfosztva a szülői szeretettől. Ennek a lapnak a hátára mindkét fél öt olyan tulajdonságot kellett írjon, amelyet értékel házastársában. Micskén a vasárnap, február 14-én bemutatott szentmise végén ünnepelték a házasságot. Mindkét helységben Te Deummal zárult az ünnepség, majd csoportképet is készítettek. A házasság hetében minden este 19.30-20.30 között a plébánia Facebook-oldalán élőben közvetített szentségimádást tartottak, amelyben a házaspárokért imádkoztak.

Margittán, valamint a Nagyvárad-újvárosi templomban is hasonló ünnepségek által fejezték ki a házasságra való odafigyelés fontosságát, a vasárnapi szentmisék alkalmával. A Nagyvárad-olaszi templomban a szentmise végén a Bádon házaspár és a Vajna család tett tanúságot a házasélet örömeiről.

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel meghosszabbítják a házaspárok útjának végigjárási lehetőségét Nagyváradon. A házaspárokat és a házasságra készülő fiatalokat február 15. és 21. között várják a püspöki palota kertjébe a hét bármelyik napján reggel 6 és este 10 óra között. A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a püspöki palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket a Nagyváradi Egyházmegye honlapján is megtalálják.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye