Találkozni szeretnének

0
1638

Az ifjúsági csoportvezetőket hívta beszélgetésre a Szatmári Római Katolikus Püspökség ifjúsági irodája február 6-án. A közös beszélgetéssel a kezdeményező és szervező, a püspökség ifjúsági irodájának célja az volt, hogy lehetőséget adjon a találkozásra, és megtudja, hogyan élik meg a fiatalok a jelen időszakot, milyen segítségre lenne szükségük.

A szatmárnémeti Szent István teremben találkoztak szombaton reggel tíz órától az egyházmegye különböző plébániáin a fiatalokat összefogó, illetve az ifjúsági életet megszervező csoportvezetők. A személyes megosztásokból kiderült, igen nehéz periódust jelent a fiataloknak a mostani − a világjárvány miatti megszorítások kezdete óta tartó − időszak. Sokan veszítettek általános lelkesedésükből, kevésbé rendelkeznek a jövőjükre vonatkozó tervekkel, vágyakkal. Az okok között az elszigeteltséget, a közösségi élmények hiányát is megnevezték. Tették ezt a találkozón személyesen, de a jelenlevők szavait erősítette az a közvélemény-kutatás is, amit az Ifjúsági Iroda 245 fiatal részvételével végzett (Romániából a szatmári, a nagyváradi és a gyulafehérvári egyházmegyei, valamint magyarországi fiatalok bevonásával). Ennek a felmérésnek az eredményeit is áttekintették.

A válaszokból kiderül, a fiataloknak segítségre van szükségük, és többségük el is fogadná a segítséget: ha plébániai, esperességi, egyházmegyei szinten lesz mód nagyobb létszámú programokat biztonságos körülmények között rendezni, részt vennének rajta. De ugyanígy a közös szánkózásnak, túrázásnak, kirándulásnak is örülnének, bármilyen közösségi esemény segítene nekik újra felfedezni magukat egy közösségben, újra felfedezni kreativitásuk megvalósulását, a tevékenységek értelmét, megtalálni saját színüket és jövőképüket.

Az Ifjúsági Iroda munkatársai meghallgatták a fiatalokat, akikkel közösen felállítottak egy helyzetképet, ugyanakkor amint a lehetőségek adottak lesznek, amint enyhülnek a járványhelyzet miatti megszorítások, együtt építenek majd újra.

A Szatmári Egyházmegye sajtóirodája