Bemutatkozott Kovács Gergely örmény kormányzó Szamosújváron

0
2919
Kovács Gergely érsek megcsodálta a szamosújvári örmény katolikus székesegyház híres festményét. Fotó Anka Pál

Ferenc pápa 2020. szeptember 2-i hatállyal fogadta el Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek lemondását a Romániai Katolikus Örmények Ordinátusának vezetéséről, ugyanakkor nevezte ki Kovács Gergely gyulafehérvári érseket örmény apostoli kormányzóvá ad nutum Sanctae Sedis – a Szentszék szolgálatára megjelöléssel. Az új kormányzó mindeddig nem tudott személyesen megjelenni és bemutatkozni Szamosújváron. Erre a látogatásra január 24-én kerülhetett sor.

Szamosújváron az egykori ferences templom két éve tartó felújítása a végéhez közeledik, ez idő alatt a katolikus hívek mindannyian az örmény katolikus székesegyházban gyűltek és gyűlnek össze szentmisére. A jelenlegi beosztás szerint minden hónap negyedik vasárnapján tartanak örmény rítusú szentmisét, tudtuk meg Küsmődi Attila plébániai kormányzótól, aki Szakács Endre örmény katolikus plébános mellett maga is mutathat be liturgikus szolgálatot mindkét rítusban.

A koronavírus járvány miatt elmaradt a tavaly szeptember végére tervezett kormányzói látogatás, erre most, január 24-én kerülhetett sor. Délelőtt 10 órakor a Szamosújvár főterén álló impozáns örmény katolikus katedrális fogadta a szentmisére érkezőket, élükön Kovács Gergely gyulafehérvári érsekkel, örmény apostoli kormányzóval. A szentmisét Szakács Endre mutatta be, jelen volt Erdély minden örmény rítusban szolgáló plébánosa a gondnokok kíséretében, így a gyergyószentmiklósi, a szépvízi, az erzsébetvárosi papok, valamint a kolozsvári örmény katolikus hívek kis küldöttsége is. Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó megígérte az örmény ordinariátus híveinek, hogy lelki életüket ugyanúgy szívügyeként kezeli, mint a főegyházmegye római katolikus híveiét. Megköszönte a helybeliek meghívását és a meleg fogadtatást.

A szentmise végén Küsmődi Attila köszönte meg az örmény katolikus ordinariátus híveinek és papjainak nevében a főpásztor látogatását. Ezt követően Kovács Gergely megcsodálta az örmény katedrális híres műkincsét, a Krisztus keresztről való levételét ábrázoló csodás festményt, meglátogatta a felújítás végéhez közeledő római katolikus templomot is.