Online püspöki házszentelést tartottak a főegyházmegyében

0
1692
Online házszentelés

Múlt vasárnap, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén déli 12 órakor a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldalán, valamint a templom.ro oldalon és annak közösségi médiás felületén online követhető volt a házszentelés szertartása, amelyet Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke végzett a székesegyházban. A szertartás előtt Veres Stelian vagyonkezelő vezette az Úrangyala-imádságot és ismertette a tudnivalókat magyar és román nyelven.

A karácsonyi érseki körlevélben meghirdetett szertartáshoz előkészületül kérte Kovács Gergely érsek, hogy akik így szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a megszentelt vízzel, és a Krisztushoz való tartozásunk jeleként csókolják meg a szent keresztet.

A több mint másfél ezer online bekapcsolódó részvételével végzett virtuális házszentelés előzménye a húsvéti barka- és ételszentelés volt, amikor érvényes áldásban részesültek az otthonaikban e szándékkal az élő közvetítésbe bekapcsolódók.