Digitálisan hozzáférhető a Vigilia folyóirat archívuma

0
1455
A Vigilia első lapszáma borítójának részlete. Fotó: Vigilia Facebook-oldala

Szabadon, regisztráció nélkül hozzáférhető online a Vigilia folyóirat 1935-től megjelent valamennyi száma – adta hírül a szerkesztőség Facebook-oldalán. A legújabb számokat hathónapos késleltetéssel teszik elérhetővé.

Az immár 85 évfolyamot tartalmazó archívumban évenként rendezve elérhetők a megjelent lapszámok. Nevekre és kifejezésekre is rákereshetnek, emellett megtalálják az eddigi szerzők listáját, a nevekre kattintva pedig valamennyi, a Vigiliában megjelent írásukat.

A folyóiratot 1935-ben alapította a magyar neokatolikus mozgalom néhány kiemelkedő képviselője, Aradi Zsolt, Balla Borisz és Possonyi László – olvasható a kiadó honlapján. Céljuk az volt, hogy a kultúra és a hit találkozását, a katolikus szellemű irodalom megújulását és a magyar katolikus egyház korszerűsödését előmozdítsák. Az egyetemesség jegyében tágították és mélyítették a katolikus gondolkodást: felkutatták és felmutatták az irodalom, sőt az emberi kultúra minden igaz értékét; az Istent keresők számára pedig a misztika útjait tárták fel, a szentek példáján tájékozódva keresték a hétköznapi kereszténység lehetőségeit. Új távlatokat nyitottak a magyar irodalom horizontján is: megalkották az irodalomnak keresztény indíttatású, spirituális ihletésű szemléletét, s felmutatták az irodalom transzcendentális, Istenre nyíló értékeit.

Az 1989-90-es változások következtében nemcsak az ország politikai szerkezete alakult át gyökeresen, hanem szellemi arculata is. Más helyzetben találta magát a Vigilia is, hiszen számos rangos kulturális és több értékes katolikus kiadvány között kellett megtalálnia saját régi-új hangját. A Vigilia ma is az aktív keresztény értelmiség lapja, amely igyekszik hozzájárulni az országot leginkább érintő társadalmi és politikai, kulturális és eszmei kérdések keresztény szellemű tisztázásához, s próbálja életre kelteni az elmúlt évtizedekben háttérbe szorított emberi és keresztény életértékeket, újra megalkotva hitnek és kultúrának szintézisét. Változatlan missziója a mai napokban az, hogy gyors változások közé kényszerült világunkban őrizze keresztény értékeinket és szembesítse korunkkal.