„Jöjj el, Uram Jézus!” – Adventi lelkinap Marosvásárhelyen

0
1672
Lelkinap Marosvásárhelyen. Fotók: Remeteszegi plébánia

Adventi lelkinapot tartottak szombaton a marosvásárhelyi Szent Család-templomban. A lelkinap a Jelenések könyvéből választott mottóra épült: „Jöjj el, Uram Jézus!”

Idősek, fiatalok, gyerekek szép számban vettek részt a templomban tartott alkalmon; jöttek házaspárok kettesben és családok gyerekekkel együtt, hogy együtt éljenek a lehetőséggel, és Isten szavából töltekezzenek az adventi szent időben.

A lelkinapon nemcsak élőben lehetett részt venni, hanem a plébánia Youtube-csatornáján keresztül az élő közvetítéshez is csatlakozhattak azok, akik számára nem ajánlott vagy nem lehetséges a közösségben tartózkodni.

A lelkinapot szentmisével nyitották meg, majd Szénégető István plébános tartott elmélkedést a Jelenések könyvének befejező része alapján. Az idézett könyv keletkezésekor János apostol több síkon is szorongattatást szenvedett: a keresztényüldözések, a korabeli tévtanítások, a magányosság és a szabadság hiányának a szorítását egyszerre tapasztalta. És ebben a szorongatott helyzetben az apostol megnyílt Isten előtt, eddig soha nem tapasztalt élményben – hét látomásban – volt része, amelyeket ebben a szentírási könyvben mindannyiunkkal megosztott.

Ugyanígy mi is, amikor nehézségeket tapasztalunk, amikor szorításban vagyunk, akkor mindez esély lehet a növekedésre, a fejlődésre. Szorongató helyzetünk lehetőség lehet arra, hogy jobban megnyíljunk önmagunk és Isten előtt. Az adventi idő alkalmas arra, hogy megvizsgáljuk, minek a szorításában vagyunk, van-e valami a jelenlegi élethelyzetünkben, ami szorít, ami gúzsba köt. Mennyire sikerül ilyen helyzetben Isten jelenlétében elmerülni? Mivel vesszük körül magunkat ilyenkor? Kinek az ölelő karjaiba helyezzük magunkat?

Az elmélkedés közben a plébános kérdéseket tett fel a jelenlevőknek, impulzusokat adott a hallottak elmélyítéséhez, és rövid szüneteket tartva időt hagyott az elhangzott kérdések után a személyes válaszok megszületésére.

Az elmélkedést kiscsoportos megosztás követte, amelybe szintén alternatív módon lehetett bekapcsolódni: a jelenlevőknek a templomban 3-4 fős csoportokban, az online résztvevőknek pedig a zoom alkalmazás segítségével zajlott a megosztás.

A plébániaközösség adventi készülete tovább folytatódik: továbbra is várják a gyerekrajzokat a Szent Család vasárnapjáig tartó rajzpályázatra, folytatódik a hétköznapokon zajló egész napos szentségimádás, valamint a vasárnap esténként ünnepelt közös gyertyagyújtás a plébánia udvarán.

Molnár Izabella