Egy terrorista megölt három embert a nizzai székesegyházban

0
2564
A nizzai székesegyházban elkövetett merénylet után védelem alá helyezték a franciaországi templomokat. Fotók: ANSA/Vatican News

Drámai támadás történt csütörtökön délelőtt Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában. A Miasszonyunk (Notre-Dame) székesegyházban az elkövető késsel megölt három embert, közülük egyet lefejezett. Több sebesült is van. A francia püspökök imádkoznak az érintettekért és arra buzdítanak, hogy a katolikusok ne engedjenek a félelemkeltésnek.

A támadás csütörtökön reggel 9 óra körül történt a nizzai belváros székesegyházában. Az elkövető férfi a templomban késsel elvágta a torkát egy férfinek, a sekrestyésnek és lefejezett egy nőt, valamint a torkán megsebesített egy másik nőt, aki az istentiszteleti hely előtti téren egy bárban keresett menedéket, ahol azonban belehalt sérüléseibe. Utolsó szavaival azt üzente: „Mondják meg a gyermekeimnek, hogy szeretem őket”. Az első szemtanúk nyilatkozatai szerint az agresszor „Allah Akbar” kiáltással végzett áldozataival. A rendőrök a templomba behatolva lövéseket adtak le és megsebesítették a támadót, akit később kórházba szállítottak.

A dél-franciaországi város polgármestere azonnal terrorcselekménynek nyilvánította a történteket és azt kérte, hogy helyezzék megfigyelés alá az összes templomot vagy zárják be azokat, ahogy a város más istentiszteleti helyeit is. A francia belügyminiszter, Gerald Darmanin azt nyilatkozta, hogy a rendőrség biztonsági műveletet hajt végre. Sajtóforrások egy letartóztatásról szólnak. A francia elnök, Emmanuel Macron a helyszínre utazott. A miniszterelnök, Jean Castex a hírről értesülve azonnal elhagyta a nemzetgyűlést, ahol újabb intézkedéseket kellett volna bejelentenie a COVID-19 járvány legyőzésére, hogy részt vegyen a belügyminiszter által összehívott válságtanács ülésén.

A francia püspökök imája és közelsége

Éric de Moulins-Beaufort érsek, a francia püspöki konferencia elnöke tweetben fejezte ki érzéseit: „Imádkozom a nizzai egyházmegye népéért és Marceau püspökért. Támogassuk egymást e próbatétel idején és azokat a személyeket, akik testükben is próbatételt szenvednek.” Az áldozatokért imádkozva az érsek utalt mindenszentek közelgő ünnepére: „Vasárnap, mindenszentek liturgikus emléknapján meghallgatjuk az Urat: »Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni« (Mt 5,9). Boldogok vagytok, akiket miattam üldöznek, mert jutalmatok bőséges a mennyekben”.

„Mélyen elszomorít ez a dráma, amely a keresztény közösséget és ismét Nizza városát sújtja” – fogalmazott a francia püspöki konferencia elnöke. „Végtelenül szomorúvá tesz, hogy milyen embertelen cselekedeteket képesek végrehajtani emberek.” Hangsúlyozta, hogy a dél-francia város minden templomát rendőrségi védelem alá helyezték. Imáiról biztosította az áldozatokat, szeretteiket, a biztonsági erőket, a papokat, valamint a hitükben és reményükben megsebesült híveket. Végül az érsek hozzátette: „Krisztus megbocsátó lelkülete győzzön e barbár cselekmények láttán”.

A francia püspökök sajtóközleményükben kijelentik: „Ezeket a személyeket azért támadták meg és gyilkolták meg, mert a bazilikában tartózkodtak: olyan jelképet képviseltek, amelyet el akarnak pusztítani. Ezek a gyilkosságok emlékeztetnek Jacques Hamel atya vértanúságára. E borzalmas cselekményekkel egész országunkra sújtottak le. Ez a terrorizmus az aggodalom légkörét akarja megteremteni a társadalmunkban.” Ezt követően a püspökök felhívást fogalmaztak meg: „Sürgősen meg kell állítani ezt a rákot és újra rá kell találni a testvériségre, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy talpon maradjunk e fenyegetésekkel szemben. A bennünket átjáró fájdalom ellenére a katolikusok nem engednek a félelemnek és az egész nemzettel együtt akarnak szembe nézni ezzel a kiszámíthatatlan és vak fenyegetéssel”. Végül arra hívtak, hogy délután 3 órakor Franciaország minden templomában kondítsák meg a harangokat.

Nem ez az első támadás Nizzában

A támadás akkor érkezett, amikor Franciaország még sokk hatása alatt áll Samuel Paty párizsi tanár lefejezése miatt. Október 16-án ölték meg, mert tanítványainak a Charlie Hebdo karikatúrákról beszélt, amelyek Mohamed prófétát ábrázolják. A feszültség tovább növekedett az elmúlt órákban, miután a Charlie Hebdo újabb karikatúrákat tett közzé, ezúttal Erdogan török elnök ellen és Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatait követően.

A történtek kapcsán felidézhetjük a Nizzában 2016-ban végrehajtott mészárlást, amely 84 ember halálát okozta. 2016. július 14-én késő este Nizzában, a híres tengerparti Angol sétányon a Franciaország nemzeti ünnepére összegyűlt tömegbe hajtott nagy sebességgel egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású, nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam vállalta magára. François Hollande akkori francia köztársasági elnök a terrortámadás után háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

E támadások közé sorolhatjuk a 85 éves Jacques Hamel atya vértanúságát is, akit szentmise bemutatása közben gyilkoltak meg a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben 2016. július 26-án. A 21. századi Európában ez volt az első alkalom, hogy a dzsihadisták céltáblája egy pap volt.

Ferenc pápa: tekintsünk újra testvérként egymásra

A pápa üzenetet küldött André Marceau nizzai püspöknek, amelyben fájdalmának ad hangot a szörnyű támadás miatt, amit a lehető legerőteljesebben elítél. A terrorizmust és az erőszakot soha nem szabad elfogadni – írja a Vatican News.

Államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával küldte el üzenetét a pápa a francia város püspökének, ahol csütörtökön a támadás történt. Lelki közelségéről biztosítja a katolikus közösséget és az egész francia népet, amelyet egységre szólít. Újságírói kérdésekre válaszolva Matteo Bruni szentszéki szóvivő „a fájdalom pillanatairól beszélt egy zavaros időszakban”. Emlékeztetett: „a terrorizmust és az erőszakot soha nem fogadhatjuk el, még kevésbé, ha a kegyetlenség éppen a szeretet és a vigasztalás helyén oszt halált, mint amilyen az Isten háza”.

A szentszéki sajtóterem igazgatója utalt Ferenc pápa kívánságára, miszerint „szűnjön meg az erőszak, tekintsünk újra testvérként, ne pedig ellenségként egymásra.” És hogy a „szeretett francia nép a rosszra tudjon jóval válaszolni” – amint az a pápa Twitter-üzenetében olvasható.

Forrás: Fausta Speranza/Somogyi Viktória/Vatican News