Szent II. János Pál pápa gondolatai kísérik a budapesti metró utasait egy hónapon át

0
2463
Fotók: Fábián Attila/Magyar Kurír

Október 22-én, csütörtökön délelőtt a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában került sor a Szent II. János Pál pápával a metróban – lengyel plakátkampány a budapesti metróban a szent pápa gondolataival című kiállítás megnyitójára. A tárlat kezdeményezője a Lengyel Intézet.

A megjelenteket Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte. Kiemelte: az M2-es, az M3-as és az M4-es metrószerelvényekben egy hónapig lesznek láthatók azok a plakátok, melyeken a néhai egyházfő gondolatai olvashatók. Mindegyik idézet fölött helyet kap II. János Pál arcképe is. Ezzel is szeretnének méltó emléket állítani a lengyel pápának, és hozzájárulni rendkívül gazdag lelki örökségének elmélyítéséhez. Joanna Urbańska kiemelte: az október 22-én kezdődő és egy hónapig tartó kampány a lengyel V4-es elnökség kiemelt programja.

A kiállítást Jan Dziedziczak, a külföldön élő lengyelekért felelős miniszter nyitotta meg. Emlékeztetett rá: október 22. II. János Pál 1978-ban kezdődő pontifikátusának kezdő és egyben liturgikus emléknapja is. Ezen a napon a világon élő katolikusok II. János Pál pápáért és az ő mennyei közbenjárásáért imádkoznak. A miniszter kiemelte, hogy a lengyeleknek, akárcsak a magyaroknak, ezeréves a történelmük. A nemzeti emlékezet számára a három legnagyobb lengyel Kopernikusz, Chopin és II. János Pál – közülük is a legeslegnagyobb Karol Wojtyła.

Jan Dziedziczak felhívta a figyelmet arra is, hogy október 21-én volt IV. Károly, az utolsó magyar király és Habsburg császár emléknapja. Karol Wojtyła édesapja az Osztrák–Magyar Monarchia katonatisztje volt, és a IV. Károly iránti tiszteletből adta neki a Karol nevet. Amikor a pápa találkozott a király özvegyével, Zita királynéval, azt mondta neki: „Üdvözlöm szüleim királynéját!” IV. Károly volt az utolsó II. János Pál által boldoggá avatott személy 2004 őszén.

A külföldön élő lengyelekért felelős miniszter felidézte, hogy a szent pápa kétszer, 1991-ben és 1996-ban is járt Magyarországon, s mindig hirdette a lengyelek és a magyarok közötti testvériséget. II. János Pál tanításai ma is univerzálisak és aktuálisak, és ahhoz, hogy még jobban ismertté váljanak, hozzájárul ez a plakátkiállítás. Nehéz időket élünk, a koronavírus-járvány közepén vagyunk. A budapesti metrón utazva egy hónapig eltűnődhetünk azon, hogy mit jelent jó embernek lenni, mert Szent II. János Pál pápa ezt tanítja nekünk. Egyik leghíresebb mondása volt: mindenki arra kapott meghívást, hogy szent legyen – az ehhez vezető utat mutatta meg az egész világnak. Az Európai Unióban ma Magyarország és Lengyelország az a két állam, amelyik, hűen II. János Pálhoz, ragaszkodik a kontinens keresztény gyökereihez. A szent életű pápa pedig égi patrónusként járul hozzá közös erőfeszítéseinkhez.

Osztie Zoltán, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa úgy fogalmazott: II. János Pál pápa üzenete három szóban foglalható össze, és ezek egyértelműen kidomborodnak a plakátokon olvasható szövegekből: igazság, szeretet, szabadság. Mindhárom Krisztus, az élő Isten szava. Hozzátette: a magyar és a lengyel nép mély barátságát jelképezi a belvárosi főplébánia-templom előtt álló két szobor is. Az egyik Szent Kinga Árpád-házi királylányt és lengyel fejedelemnét, a másik Szent Hedviget, Nagy Lajos királyunk és Erzsébet boszniai hercegnő lányát, lengyel királynőt ábrázolja. Mindkettőjüket II. János Pál pápa emelte a szentek sorába.

A metróban látható plakátokon többek között a következő gondolatok olvashatók Szent II. János Páltól:

„Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!”

„Az ember arra hivatott, hogy szabad legyen.”

„A jövő ma kezdődik, nem holnap.”

„A történelem megtanított bennünket arra, hogy a demokrácia értékek nélkül könnyen átváltozhat nyílt vagy rejtett totalitarizmusba.”

„Nem az a gazdag, aki birtokol, hanem az, aki ad.”

„Elvész a nemzet, ha megrontja a lelket, de felemelkedik, ha megtisztítja azt, ezt semmilyen külső erő nem képes elpusztítani.”

„Nincs szabadság igazságosság nélkül.”

„Nincs szabadság felelősség és az igazság szeretete nélkül.”

Forrás: Magyar Kurír