Hegedűkoncert a kolozsvári Piarista templomban

0
1426

Murvai Márta hegedűművész szólóestjére hívja és várja az érdeklődőket az Egyházzene Kolozsvár Egyesület október 10-én, szombaton este 7 órától a Szentháromság (Piarista) templomba.

A jelenleg Berlinben élő Murvai Márta hegedűművész kiváló szólista és kamarazenész.
Koncertjei Gille Apappal, Radek Baborákkal, Ruha Istvánnal, Szűcs Mátéval a berlini Filharmónia, a hamburgi Elbphilharmonie, a berlini Konzerthaus, a berlini Állami Operaház Apollo termeinek színpadára juttatták el. Rendszeresen fellép Európa-szerte kamarazene fesztiválokon neves romániai és magyarországi szólistákkal, kamarazenészekkel, állami filharmonikus zenekarok tagjaival és egyetemi tanárokkal.
Szólistaként számos romániai állami filharmonikus zenekarral szerepelhetett, repertoárjában szerepel minden jelentősebb hegedűverseny, szonáta és virtuóz mű. Kiemelkedő koncerttevékenységéért a Román Mozart Egyesület a Végh Sándor-díjjal tüntette ki. Tanulmányai megkezdése óta számos díjat nyert országos és nemzetközi versenyeken. Későbbi útja az Amerikai Egyesült Államokba vezette. Magna cum laude kitüntetéssel szerezte meg hegedűs diplomáját a Lynn Egyetem Konzervatóriumában Sergiu Schwarz professzor osztályában, itt az év legjobb zenészének járó Robert Campton-díjat nyerte meg.
Murvai Márta kitüntetéssel tette le a koncert-diplomáját Werner Scholz professzor osztályában a rostocki Zeneművészeti Egyetemen. A rostocki filharmonikusok által kísért vizsga-hangversenyét az Ostsee újság így méltatta kritikájában: „érzelmi eufóriával és biztos technikai kivitelezéssel” játszik. A Königin Sophie-Charlotte versenyen I. díjat és a zsűri különdíját nyerte meg a legjobb virtuóz mű előadásáért.

Az október 10-ei kolozsvári koncert műsora: J. S. Bach: g-moll szonáta (Adagio, Fuga, Siciliano, Presto) BWV 1020; F. Kreisler: Recitativ és Scherzo Caprice op.61; J. S. Bach: d-moll partita, BWV 1004 (Allemande, Courante, Sarabande,Gigue, Chaconne); W. Ernst (F. Schubert) : Erlkönig.

Potyó István