Az ifjúsági pasztoráció felelőseinek országos találkozója

0
1772
Fotó: gerhardus.ro

A Romániai Püspöki Konferencia keretében működő ifjúsági pasztorációs bizottság őszi ülését tartották szeptember 29-én. Az interneten zajló találkozón az egyházmegyei ifjúsági pasztorációért felelős papok, valamint az irodák tevékenységébe bekapcsolódó fiatalok vettek részt.

A munkálatokon részt vett Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök, a Romániai Püspöki Konferencia ifjúsági pasztorációért felelős főpásztora, valamint Cristian Dumitru Crișan, a gyulafehérvár-fogarasi főegyházmegye segédpüspöke. A programokat Felix Roca atya, az Országos Ifjúsági Pasztorációs Hivatal vezetője moderálta. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét Szabó Tiberiu egyházmegyei ifjúsági lelkész képviselte.
Bevezetőjében Virgil Bercea püspök kiemelte Ferenc pápa Christus vivit (Krisztus él) kezdetű, fiatalokhoz intézett apostoli buzdításának perspektíváját, amely szerint a fiatalok nemcsak az egyház és a társadalom jövőjét jelentik, hanem a jelenét is. A családi és baráti kapcsolatokban, valamint az oktatásban a fiatalokat mélyen érinti az egészségügyi válság, ezért a helyi egyháznak kötelessége táplálni reményüket és kísérni őket a hit útján. Virgil Bercea püspök ugyanakkor nagyra értékelte az ifjúság lelkigondozásáért felelős személyek munkáját, és bátorította őket küldetésükben, hangsúlyozva az egyesítő és erősítő ima fontosságát. Cristian Dumitru Cristian segédpüspök a járvány hatását emelte ki, különös tekintettel a liturgikus ünnepekre és azoknak az online környezetben történő megélésére, amelyben most evangelizálni vagyunk hivatottak. Ez a helyzet nehéz lehet a számunkra, mivel még nincsenek megfelelő eszközeink az ilyen jellegű kihívások megválaszolására, amelyek jelentősen befolyásolják a találkozó kultúráját.

Az első téma az ifjúsági lelkigondozás helyzete volt az ország egyházmegyéiben a világjárvány idején. A hozzászólások kiemelték az óvatosság, valamint az egészségügyi intézkedések betartásának szükségességét, de a tevékenységek biztonságos folytatására való ösztönzést is, ahol ez lehetséges. Az egészségügyi válság kapcsán az a döntés született, hogy az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót, amelyet a tervek szerint 2021. szeptember elején tartottak volna, elhalasztják 2022-re.
A résztvevők különös figyelmet fordítottak a fiatalok evangelizációjára és képzésére, valamint a köztük fennálló közösség országos szintű megerősítésére, a tömegkommunikáció eszközeivel és technológiáival. A Romániai Püspöki Konferencia keretében működő ifjúsági pasztorációs bizottság őszi ülésén a megbeszélések részét képezte továbbá az Országos Ifjúsági Pasztorációs Hivatal megszervezése, a fiatalokkal való kommunikáció módja, illetve az egyes realitások tudatosítására irányuló kampányok.

Forrás: A temesvári egyházmegye honlapja