Aurel Percă bukaresti érsek a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke

0
1527
Aurel Percă bukaresti érsek • Fotó: Angelus Communicationis

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Francisc Ungureanu főtitkár által jegyzett sajtóközleménye szerint szeptember 23-án a romániai római és görögkatolikus püspökök a konferencia (CER) elnökévé választották a bukaresti metropolita érseket, Aurel Percăt.

Aurel Percă bukaresti érsek elődje, Ioan Robu emeritus érsek 2019 májusában elkezdett hároméves mandátumát folytatja. E minőségében a konferencia munkálatait irányítja, és hivatalosan képviseli a katolikus püspököket és romániai katolikus egyházat. Ioan Robu mandátuma akkor szűnt meg, amikor Ferenc pápa elfogadta lemondását, amelyet 75. életéve betöltésekor az egyházi kánon értelmében nyújtott be.

Az új elnök, Aurel Percă első nyilvános szolgálatát szeptember 25-26-án végzi, amikor az Európai Püspöki Konferenciák (CCEE) online találkozóján vesz részt.

Ugyanakkor a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia alelnöki mandátumát továbbra is Lucian Mureșan bíboros, balázsfalvi görögkatolikus nagyérsek tölti be.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia évente kétszer ülésezik minden romániai római és görögkatolikus püspök részvételével, ezzel kifejezve a helyi egyház egységét és megmutatva Szent Péter utódával, a római pápával való közösségét is. Idén ezt a találkozót kétszer halasztották el a járvány miatt.