Mit is ünneplünk „teremtés időszaka” néven egy hónapon át?

0
1210
A teremtés időszaka

A teremtés időszakáról beszélt Ferenc pápa az Úrangyala után augusztus 30-án, vasárnap, majd szeptember 1-jén, a teremtésvédelmi imanapon ismét szóba került, amikor pápai üzenet is megjelent ebben a témában. De mi is ez a kicsit talán meghökkentő nevű időszak? A Magyar Kurír a Seasonofcreation.org és a The Tablet alapján készítette el a válasz összefoglalását.

Szeptember első napja „a keresztény család számára a teremtésvédelem imavilágnapját jelenti, amellyel a teremtés időszaka kezdődik, amely október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján ér véget. Ebben az időszakban a keresztények az egész világon megújítják a teremtő Istenbe vetett hitüket, és különleges módon egyesülnek a közös otthon megőrzéséért végzett imában és cselekvésben” – magyarázza Ferenc pápa üzenetének kezdetén.

A Föld napja (április 22.) bevezetésének ötvenedik évfordulója van idén, ezért az ökumenikus család a „Jubileum a Földért” témát választotta a teremtés időszakának megünneplésére – folytatta a szentatya. – A Szentírásban a jubileum szent idő, amelynek célja az emlékezés, a visszatérés, a megpihenés, a helyreállítás és az örvendezés.

I. Dimitriosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka nyilvánította először szeptember 1-jét teremtésvédelmi imanappá az ortodoxok számára 1989-ben. Az ortodox egyházakban szeptember elseje az egyházi év kezdete (Indiktosz), és ekkor hagyományosan megemlékeznek a világ teremtéséről.

„Egész teremtés Alkotója, aki saját hatalmaddal szabtad meg az időket és a korszakokat, áldd meg jóságod esztendejének koszorúját, Urunk, őrizd meg békességben népedet és városodat, Isten Szülőjének közbenjárásai által, és üdvözíts minket.”

Az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches) ehhez csatlakozva hosszabb időszakot szentelt a teremtés témájának, kiterjesztve azt a szeptember 1-jétől október 4-ig tartó több mint egy hónapra.

A keresztények az egész világon örömmel befogadták éves naptárukba ezt az időszakot; a katolikus egyházban Ferenc pápa tette hivatalossá 2015-ben. A vallási vezetők szerte a világon arra buzdítják a híveket, hogy e hónap során különösen is törődjenek a teremtett világ védelmével – ez világszinten mintegy 2,2 milliárd keresztény részvételét jelenti.

A teremtett világnak szentelt ökumenikus időszak zárónapja Assisi Szent Ferenc, az ökológia védőszentjének ünnepe október 4-én van. Szent Ferenc számos keresztény felekezet szeretett patrónusa.

A katolikus egyházban ezt az időszakot gazdagítja az elvándorlók és menekültek világnapja szeptember 27-én, hangsúlyozva kötelességünket, hogy „meghalljuk a Föld kiáltását és a szegények jajszavát”, megemlékezve azokról a menekültekről, akiknek a klímaváltozás miatt kell elhagyniuk otthonukat.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) közös nyilatkozatot bocsátott ki az idén „Jubileum a Földért” néven meghirdetett teremtésvédelmi időszak alkalmából, amelyben hangsúlyozzák, hogy helyre kell állítani az élet rendszereinek az egyensúlyát. Újra megerősítik, hogy egyenlőségre, igazságosságra és fenntarthatóságra kell törekednünk, és kiemelik, szükség van egy prófétai hangra közös otthonunk, a Föld védelmében.

Forrás: Magyar Kurír (Fordította: Verestói Nárcisz)