„Ma apostolokra van szükség…” – Papszentelés a máriaradnai bazilikában

0
1427
Fotók: Corina Bouda-Gruia

Pál József Csaba megyés püspök augusztus 22-én, a Boldogságos Szűz Mária Világ királynője ünnepén, a máriaradnai bazilikában áldozópappá szentelte a magyarszentmártoni Hojda Ionuc-Vasile és a berestyei születésű Radulov Piry diakónust.

A főpásztor, aki püspöki szolgálata megkezdése óta először szentelt papokat, a szentmise bevezetőjében az ünnep és az ünneplés fontosságára hívta fel az egybegyűltek figyelmét, kiemelve, hogy az idei papszentelés a világjárvány miatt rendhagyó módon történik. A megyés püspök hangsúlyozta továbbá, mennyire hálás az egyházmegye a két jelöltnek, akik igent mondtak Isten meghívására, ugyanakkor köszönetét fejezte ki a szentelendők szüleinek, nagyszüleinek, a plébánosoknak és a helyi közösségnek, akik az elmúlt évek során támogatták őket. A szentmisén a diakónusok rokonai mellett az egyházmegye papságának népes csoportja, valamint a szentelendők származási helyének és gyakorlati éves közösségeinek plébánosai vettek részt. Az új típusú koronavírus-járvány terjedését megakadályozó hatályos óvintézkedések betartása miatt a kegytemplom padsorait csak korlátozott számban tölthették meg a hívek, ezért sokan a kolostor udvarán, a bazilika előtti téren, illetve az internet segítségével kapcsolódhattak be a liturgiába.

A szentelési szertartás a jelöltek bemutatásával kezdődött. Szentbeszédében a főpásztor mindenekelőtt a két diakónushoz intézte szavait, amikor VI. Pál pápát idézve hangsúlyozta: olyan időben lesznek papok, amikor nem tanítókra, hanem tanúkra van szükség. A tanítónak akkor fognak hinni, ha egyben tanú is. József püspök homíliájában kifejtette továbbá, hogy a különböző korokban milyen fontos szerep jutott a papnak, ez azonban mára teljesen megváltozott. „Ma apostolokra van szükség, akik elindulnak, hogy felkeressék az embereket, és tüzet gyújtsanak a szívükben, úgy ahogy azt régen is tették az apostolok. A ti példátok és a ti tanításotok kell legyen az, ami lángra lobbant másokat is, ami cselekvésre, hitre ösztönöz másokat is” – fogalmazott a főpásztor.

A szentmise végén Pál József Csaba megyéspüspök köszönetet mondott a felszentelt áldozópapok szüleinek és nevelőinek, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum és a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tanárainak, valamint az elöljáróknak, mindazoknak, akik a jelöltek emberré és pappá formálásukban részt vettek. Ezt követően az újmisés lelkipásztorok megkapták a szolgálati helyükre szóló kinevezést is: Hojda Ionuc-Vasile Oraviczabányán, Radulov Piry Újmoldován plébániai kormányzóként kezdi meg lelkipásztori tevékenységét. Lelkipásztori szolgálatukat mindketten Pălie Veniamin resicabányai esperes felügyelete alatt fogják végezni.

Forrás: Váncsa Csaba/gerhardus.ro