Kneipp-terápia: a vízkúra és a szívbetegségek

0
1996
Illusztráció • Pixabay

A szív az egyik legfontosabb szervünk, a vérkeringés fenntartása érdekében állandóan dolgozik, éppen ezért fokozott odafigyelést is követel. Sebastian Kneipp a szív különböző bajainak enyhítésére,sőt gyógyítására is számos egyszerű, ám hatásos módszert ír le.

Egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy a szív szabályos működése jelenti életünket és egészségünket. Munkáját, a többi szervvel ellentétben, önállóan végzi el. Jóllehet a szív saját idegrendszerrel rendelkezik, mégis befolyásolható bizonyos fokig a nagyagy és a gerinc, valamint a bőr által, ha nem is függ tőlük feltétlenül. Tudjuk, hogy a lelki behatások,mint az ijedtség, harag, düh, fokozott öröm, félelem, erősen befolyásolják a szív és a véredényrendszer működését, sőt, olykor különleges, szívtáji érzéseket okozhatnak. A szív normális működéséhez szükség van arra, hogy az egyik legfontosabb szervünk ilyen érzékeny berendezésű legyen, mert ártalmatlanítja az intenzív behatásokat.

A karfürdő kitűnő szívgyógymód

Szívünk a vérelosztást és az anyagcsere-folyamatot szabályozza, de ez a berendezkedés kedvezőtlen körülmények között veszélyes is lehet. Gyakran ismétlődő, erős ingerek, mint az erős felindulás, testi túlerőltetés, kedélyhullámzás a szívet olyan izgalmi állapotba sodorhatják, amely, gyakori ismétlődésesetén, a szív fokozott ingerlékenységét és gyengeségét okozhatja. Kneipp azt mondja: „a legegészségesebb macska is nyávog, ha a farkát meghúzzák, a legkitűnőbb fuvola is tönkremegy, ha billentyűit lekötjük vagy hagyjuk berozsdásodni. A legegészségesebb szívet működésében megakadályozza, ha valami, a testben lappangó ellenség nyomást gyakorol rá. Azt az ellenséget kell felkeresni!”

A karfürdő hatástanilag kiváló vízgyógyászati eljárás, amelyet bármikor könnyen alkalmazhatunk, nagyon egyszerűen elkészíthetjük mi magunk is. A beteg egymás mellé tett alkarjait hideg vízzel telt lapos edénybe kell fektetni. A hideg víz körülbelül a felkar közepéig érjen, a folyamatot pedig ülő vagy hajlott testhelyzetben végezzük. Az alkarokat harminc másodpercig kell a hideg vízben tartani,de lassan számoljunk harmincig. A karfürdő után felsőtestünket, illetve karjainkat ne töröljük meg, a kezünkkel húzzuk le a vizet és öltöztessük fel az érintettet. Ezután a beteg álló vagy járó helyzetben karjaival szabályos, lassú ingamozgást végezzen. Nagyon fontos, hogy a karokkal végzett ingamozgásokat szabályos, lassú ütemben kell végezni, mert az itt érvényesülő centrifugális erő fejti ki tulajdonképpen a karfürdő teljes hatását. Ugyanakkor a karok mozgása testünk felmelegedését is előidézi, és így megóv bennünket a lehűléstől, illetve a reumás betegségektől. A karfürdőt naponta többször, sőt éjjel is alkalmazhatjuk. Főleg a délutáni pihenés után javasolt végezni, vagy a délutáni órákban, hiszen frissítő hatása van.

Reumára szénavirág-karfürdő

A karfürdő használata a szívbetegségek esetén vált be a legjobban Kneipp tapasztalata szerint. A szívtáji nyomás, szúrás, kellemetlen félelmi érzés feltűnően megszűnik a karfürdő után, sőt, gyakran teljesen elmúlik. Ugyanezt a jótékony, megnyugtató hatást tapasztaljuk a kellemetlen szívdobogásnál vagy úgynevezett szívidegesség esetén is. Ilyen esetekben akár hideg vizes kendőt tehetünk egy-két percig a szív tájékára vagy alkalmazzunk nyakpakolást. Minden eljárás között legalább két órának el kell telnie. Szívgörcs esetén ne használjunk hideg vizet, hanem egy-két percig tartó, negyven fokos forró karfürdőt alkalmazzunk, amely során azonnal érezhető lesz a megkönnyebbülés. Fulladásnál és asztmatikus állapot esetén is feltűnő enyhülést hoz a betegnek a forró karfürdő. Ilyen esetekben ugyanakkor célszerű váltogatni azt forró lábfürdővel. A kar reumás elváltozásánál, karidegzsábánál és köszvénynél a szénavirág-karfürdő ajánlott, mégpedig váltó karfürdő alkalmazása. A szénavirágos vízben öt percig jó hagyni a karokat, utána tíz másodpercig tartsuk hideg vízben, majd ezt ismételjük meg még egyszer. A váltakozó hőmérsékletű karfürdőt rendszerint naponta kétszer alkalmazhatjuk. A szénavirág-karfürdő kitartó használatával a kezek súlyos köszvényes megbetegedésénél is értek már el teljes gyógyulást.

A kellemetlen érzéssel járó hideg vagy forró kezek a tökéletlen vérkeringés következményei. Ennek egyik jellemző tünete a tenyér erős izzadása, amelyet azonban megszüntethetünk, ha hosszabb időn keresztül karfürdőt alkalmazunk, amely helyreállítja a kezek vérkeringését. Ideges és szervi szívbajban szenvedők naponta kétszer is alkalmazhatnak karfürdőt. Különösen az ebéd után egy-két órával alkalmazott karfürdő vált ki kellemes érzést egy betegnél.

Étvágyhozó, vérbőség-levezető

Egészségeseknek is ajánlott ez a vízgyógyászati eljárás, sőt, erős kifáradás, izgalom után hatásosan frissít és megnyugtat. Ha valaki napi munkájából fáradtan megy haza, akkor az ebéd vagy vacsora elfogyasztása előtt mártsa karjait hideg vízbe, a testi és lelki felfrissülés ugyanis javítja az étvágyat, megnyugtatja az idegrendszert és levezeti a kellemetlen agyvérbőséget.

A karfürdő hatása sokoldalú és mélyreható, a szívbetegségek kezelésében nélkülözhetetlen. Ugyanazokat az élettani hatásokat fejti ki a karon, minta lábfürdő a lábakon, azaz elősegíti, hogy a szervezet természetes úton termeljen magának meleget,a káros felhevülést pedig levezeti. A karfürdő ugyanakkor nemcsak a fölösleges vért vezeti le a szívtől,hanem a szívizomra is kedvező hatást gyakorol.A szívizom, testünk többi izmától eltérően, fokozott ingerre fokozott teljesítménnyel válaszol, a hideg víz viszont a szívizom összehúzódó képességét és az izomrostok feszítőerejét jótékonyan ingerli. A hideg karfürdő használata nemcsak ezt a közvetlen ingert okozza, hanem az érző idegek útján is befolyásolja a szív működését serkentő és megnyugtatóirányba egyaránt.

Ideális szívgyógyszer szegénynek, gazdagnak

A hideg víz által kiváltott erős bőringereknek a szívre kifejtett jótékony hatása mellett mintegy távolhatásként a vérereket is befolyásolják. A karfürdő tehát ideális szívgyógyszer, amelynek egyik legnagyobb előnye az, hogy a legkevésbé tehetősek számára is könnyedén elérhető. A következő történetet maga Kneipp meséli el: „Egy éjjel, tíz órakor hívtak egy családanyához, aki nehéz légzése folytán szólni sem tudott. Szívdobogása olyan erős volt, hogy a takarón át is éreztem. A beteg attól félt, hogy vérroham végez vele, mint egy évvel azelőtt az édesanyjával. Kezelőorvosa azt mondta, hogy több baja is van, de leghangsúlyosabb a szívbetegsége volt. Kezei és lábai nagyon hidegek voltak, és folyton köhögési inger kínozta. Hideg kéz, hideg láb, szokatlanul erős szívdobogás – mit mutat mindez? Bizonyosan a szív felé tódul minden vér a végtagokból, innen pedig újra csak kifelé törekszik. Ezért a dobogás, kalapálás, mintha a vér szét akarná robbantani a szívet. Az asszony roppant erősségű szívverését jelentősen enyhítette öt perc alatt már az, hogy két rétegbe hajtott nedves törülközőt tettem altestére, ahová a vér helyesen levezetődött engedelmes gyermek módjára. Tíz perc múlva a szívverése rendessé vált, és a szív, ahol a baj nagyja fészkelt, egészséges volt. A beteg további alkalmazásokként egész lemosást kapott az ágyban az első nap, a második napon spanyol köpenyt, a harmadikon fejgőzt, a negyediken lábgőzt.Ebben a sorrendben folytatta még egy ideig. A baj fő oka, amelyet nehezen lehetett helyrehozni, az altestvolt. A víz azonban csakhamar rendbe hozta ezt is, és,amennyire értesültem, azóta sem volt az asszonynak semmi baja a szívével.”

Péter M. Imelda nővér

(Megjelent – két részben – a Vasárnap hetilap 2019. május 12-ei és 19-ei számában.)