Újra látogatható a perugiai „földalatti város”

0
948
Fotó: Vatican Media

A karantén időszaka után ismét megnyitotta kapuit a perugiai Szent Lőrinc székesegyház múzeumának régészeti területe, az ún. „földalatti város”. A látogatók a történelem 26 századának hosszú utazásán vehetnek részt, amely az etruszk alapítástól a városban megtartott öt pápaválasztó konklávén keresztül vezet.

Umbria tartomány székhelyén 15 méterrel a földszín alatt több mint egy kilométer út kalauzol vissza az időben az etruszk, a római és a középkori történelmen át. Az egészségügyi előírások betartásával az érdeklődök felfedezhetik a látványos perugiai földalatti várost.  

Utazás a történelemben

„A múzeum még zárva tart, de a régészeti zóna már látogatható maximum 10 fős csoportokban” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Chiara Basta, a Szent Lőrinc székesegyház múzeumának vezetője. „Utazást tehetünk a történelemben: konkrétan Perugia etruszk eredetétől indulunk el. A Krisztus előtti VII. századtól használt akropolisz dombján találjuk magunkat, ahol egykor egy etruszk szentély állt. Jelenleg a székesegyház szentélye van fölötte. Innen indulunk lefelé és utunk során nagy jelentőséggel bíró helyeken haladunk át” – fogalmazott Chiara Basta.

A konklávék terme

Ezek közé tartozik az a terem, ahol 1216 és 1305 között öt pápaválasztó konklávét tartottak és ahol több pápa is élt: III. Ince, IV. Orbán, IV. Márton és XI. Benedek. „Ez egy összetett időszak volt az egyház életében, amely 1305-ben a francia V. Kelemen pápa megválasztásával zárult le, aki áthelyezte a pápaság székhelyét Rómából Avignonba” – hangsúlyozta a perugiai székesegyház múzeumának vezetője.

Bizánci folyosó

Az idegenvezetés során áthaladunk az ún. „bizánci folyosón” is. „Ez Itália középső részének egy földrajzi területe volt, amely áthaladt Perugián és összekötötte Rómát az Adriai-tengerrel. Perugia átélte ezt a meghatározó történelmi időszakot is, amikor a bizánci birodalom katonái igyekeztek megállítani a gótok délre törését.”

Forrás: Somogyi Viktória/ Vatican News