A „Ferenc pápa” nevű kórház-hajó a járvány sújtotta Amazonas-térségben nyújt segítéget

0
904
A Ferenc pápa nevét viselő hajó • Fotó: Vactican Media/CNA

Ferenc pápáról nevezték el azt a kórházzá alakított hajót, amely orvosi segítséget nyújtani indult az Amazonas-térség vidéki közösségeinek, akik a Brazíliában tomboló koronavírus-járvánnyal küzdenek.

„Ez a hajó már eddig is csodákat tett a folyó mentén élők számára, akiknek életébe egészséget és reményt hozott – nyilatkozta Joel Sousa ferences testvér a brazil püspöki konferencia portáljának.

Amióta 2019 júliusában felavatták a hajót, a rajta dolgozó egészségügyi személyzet 46000 esetben nyújtott orvosi segítséget az Amazonas folyó mentén lakók körében. A koronavírus-járvány brazíliai kitörése óta a személyzet a fertőzések megelőzésre és a tesztelésekre összpontosít.

„Nem maradhattunk ki ebből a küzdelemből. Együtt, újjászervezve a munkánkat, tudunk mi is harcolni a koronavírus ellen” — mondta Sousa.

A koronavírus-járvány erősen érintette Brazíliát. Majdnem 1,9 millió koronavírus-fertőzöttet jegyeztek Brazíliában, itt a legmagasabb az Egyesült Államok után a vírus okozta elhalálozási szám.  Legkevesebb 72833 személy hunyt el a vírus miatt július 14-ig – a Johns Hopkins Egyetem számadatai szerint. A Vatican News július 14-én arról számolt be, hogy Ferenc pápa  az elmúlt napokban négy lélegeztetőgépet adományozott azok számára, akiknek Brazíliában erre szükségük van. Ezek közül egy gépet Pará államban – a helyi püspök nyilatkozata alapján – a helyi őslakosság kezelésére használnak majd.  

Annak ellenére, hogy viszonylag elszigetelten élnek, az Amazonas folyó mentén élőket mégsem kerülte el a járvány. A vírus a folyó torkolatánál levő két város, Belem és Macapa mentén kezdett el terjedni a tavasszal.

„Főleg az influenza-szerű és az enyhe tüneteket mutató járóbetegeket kezeljük. Az orvos megvizsgálja a betegeket, illetve a helyi egészségügy számára is szállítunk gyógyszereket.

A kórházzá alakított hajón önkéntes egészségügyiek, a személyzet tagjai és ferencesek látnak el szolgálatot. A hajót egy ferences alapítvány, a helyi egyházmegye és a brazil kormány együttműködéseképpen működtetik.  

A brazil ferenceseknek az úszó kórház létrehozásának az ötlete onnan származik, hogy 2013-ban a Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával Ferenc pápa ellátogatott az általuk működtetett egészségügyi központba. A látogatás alatt Ferenc pápa arra ösztönözte őket, hogy a rend szociális ágazatát tovább terjesszék az Amazonas térségbe is.  

A 105 láb hosszú hajó egy műtővel van felszerelve, laborvizsgálatok elvégzésére alkalmas, illetve számos fajta orvosi ellátást tud biztosítani: ultrahang, EKG, mammográfia, röntgen, illetve oltások is elvégezhetők.  

„Mint Jézus, aki a vízen járt, elcsitította a vihart és megerősítette tanítványaiban a hitet, ez a hajó is vigaszt és lelki békét visz majd a szükséget szenvedőknek, a sorsukra hagyottoknak.” – mondotta Ferenc pápa abban a levélben, melyet a hajó vízrebocsátásakor küldött az érintetteknek.     

Forrás: Catholic News Agency
(F.R.)

MEGOSZTÁS