Elsőszombat Csíksomlyón: osszuk meg a szeretetet

0
4345
Csak kis körmenetet tartottak. Fotók: Suciu Dorottya

Voltak, akik több mint 300 km-ről – pl. Erzsébetbányáról – érkeztek a csíksomlyói júliusi elsőszombati Mária-köszöntőre, amit július 4-én tartottak. Az első engesztelő imaórát a gyimesi hívek, a második imaórát a kostelekiek tartották, utóbbiak vitték a körmenetben a kegyszobor másolatát. A küküllőkeményfalviak imádkozták a rózsafüzért, mert ők kimaradtak amiatt, hogy korábban nem tarthatták meg nyilvánosan a Mária-köszöntőt. A szentmise főcelebránsa és szónoka Puvák Antal, Marián OFM volt. A következő alkalom augusztus elsején lesz.

Puvák Antal Marián prédikációjában egy történetet mesélt el, ami szerint a világon elterjedt egy szokatlan betegség, ami nem a Covid volt. „Akik megbetegedtek, azok szíve egyre kisebb lett, erejük csökkent, vidámságuk alábbhagyott. Az orvosok tanácstalanok voltak. Rengeteg orvosságot írtak elő, de semmi sem használt. Még szívátültetést is alkalmaztak, csakhogy az átültetett szív pár napra rá kezdett összezsugorodni. Tehetetlen félelem fogta el őket és a betegség tovább terjedt. A kórházak megteltek az utolsó ágyig, rövid idő után mindenki szívbajos lett. Ágyban fekvő lett az egész világ és csak a halált várta. Egyedül egy személyt nem ragadott el ez a kór. Egy idős ember volt. Szép nagy és erős szíve volt, sőt, a szokottnál egy kicsit nagyobb is. Ő nekilátott a betegápolásnak és azt vette észre, hogyha megfogja a beteg kezét és rámosolyog, a kis szív növekedni kezd és amint elengedi az illető kezét, a növekedés megáll. Fölfedezett más valamit is. Azt, hogy a szokatlan betegségnek az oka a szeretet hiánya volt. Nekilátott a munkához, betegtől betegig járt, fogta a kezüket és nevetett. S amikor a beteg szíve kellően nagy lett, az illető, aki meggyógyult betegségéből, ő is képes volt gyógyítani. Ez az új orvosság gyorsan elterjedt az egész világon. Világszerte megszaporodtak a nagy szívű emberek, mindenkit gyógykezeltek és a szívek nőttek. Elég volt megfogni a kezet és mosolyogni” – magyarázta a ferences.

A történet leegyszerűsített módon elmondja, hogy mi a mai világ legnagyobb baja: a szeretethiány. A megoldás is hasonlóan leegyszerűsített: megfogni valakinek a kezét és rámosolyogni. Persze vannak nagyobb problémák is a Földön: súlyos betegségben szenvedő emberek, éhező emberek, kizsákmányolt és semmi pénzért agyondolgoztatott emberek, a természeti csapások miatt szenvedők, az árvizek, szárazság, tűzvész, földrengés, viharok áldozatai. De „ha elég szeretet lenne az emberek szívében, akkor, ha nem is minden, de a világ legtöbb problémája megoldódna – mondta a szónok. Tudnánk azonnal segíteni azokon, akik szükséget szenvednek. Nem lenne egy olyan beteg sem, aki egyedül szenved vagy akire senki sem nyitja rá az ajtót. Persze azt is tudjuk, hogy sokkal több kell annál, minthogy valakinek a kezét megfogni és rámosolyogni. Csakhogy kezdetnek ez is jó és utána jöhet a többi, a konkrét segítség, az odaajándékozott idő, az ingyenes szeretet.”

„Ránk is jellemző az, hogy ugyanúgy, mint a választott nép, mi sem tudjuk sok esetben felismerni, elfogadni és értékelni mindazt, amivel a jó Isten megajándékoz bennünket. Ugyanúgy, amint ők tették, sokszor mást akarunk. Elégedetlenek vagyunk, lázadozunk és bűnös, sőt káros vágyaink kielégítése foglalkoztat bennünket” – emlékeztetett prédikációjában Puvák Antal. Olyanok vagyunk, mint a tékozló fiú testvére, aki ugyan közel maradt apjához, „mégis szívében sokkal távolabb került az édesapjától, mint a tékozló fiú, aki végülis hazakerült.”

Nekünk is meg kell tenni egy apró lépést a jó Isten felé, embertársaink felé. „Mindazt, amit ingyen kapunk, azt meg kell osszuk másokkal is: a hitet, a reményt és a legfontosabbat, a szeretetet” – zárta gondolatait az ünnepi szónok.

A szentmisét élőben közvetítették, amit megtekinthetnek az alábbi videón.