Vedd és olvasd! Magyar Kurír és Új Ember Kiadványok

A katolikus könyvkiadás kilátásairól – határok nélkül

0
1959
Fotó: Magyar Kurír

Az egyházhoz szorosan kapcsolódó intézmények, szervezetek, cégek – tevékenységi területüktől függetlenül –, egyházi kötődésük által alkalmasint annak missziójába illeszkednek, ugyanakkor gazdasági szereplők is. Általában jól meghatározott céllal jönnek létre, s miközben a cél eléréséért dolgoznak, maguk is munkaadók és adófizetők, felelősséggel azok iránt, akikkel együttmunkálkodásra elkötelezték magukat. Röviden: emberekről van szó itt is. Kiadónk e specifikus területen, az egyházi médiában, a könyvkiadásban és -terjesztésben töltött el bő másfél évtizedet, sok külső-belső változást megélve. Szerény anyagi keretek között is próbált minden időszakban az alapítói szándéknak megfelelően munkálkodni ezen a szűk, sok körülmény által eléggé behatárolt szegmensben, nyomtatott lapokat, weboldalakat szerkeszteni, könyveket megjelentetni, de nem egyedül, hanem partnerekkel együttműködve. Összeállításunkban nagyobb testvéreink, társintézményeink felé tekintünk: vajon ők hogyan élik ezeket az időket, hogyan látják sokrétű munkájuk közül különösen is a könyvkiadás jelenét és közeli jövőjét? Milyen terveik vannak? Hogyan tartják karban magukat lelkileg és anyagilag is? Milyen újdonságaik vannak? Évenkénti találkozónk, a Szent István Könyvhét, ahol mi, az erdélyi katolikus kiadó, a Szent István Társulat vendégszeretetét több éve élvezhettük, idén, az ismert körülmények miatt elmaradt. De a kapcsolat és együttműködés közöttünk nem szakadhat meg!

A helyzetünk megértéséhez egy picit hátrább lépnék, pont négy évvel. Amikor a tulajdonos, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy döntött, hogy a Magyar Kurírhoz sorolja az Új Embert, a megújulási folyamatban fontos kérdés volt, mi legyen a könyvkiadási ágazattal. Maradjon, vagy zárjuk be? Kívülről sokan előbbit, magam utóbbit támogattam. A tulajdonos is ebben erősített meg.

Három év alatt sikerült a nulláról – amikor elindult a megújulási folyamat, nem volt előkészítve egy kiadvány sem megjelenésre – építkeznünk. 2016-ban Jelenits István tanár úr mentette a helyzetet, és a közelgő Szent István Könyvhéten a jelenlétünket, hogy újra hozzájárult a Betű és lélek című kiadvány újrapublikálásához. Így, ha nem is egy új kiadvánnyal, de a megújulást jelképező indítással sokak érdeklődését sikerült felhívni az újrakezdéskor.

Az eltelt időben követ, akarom mondani, könyvet könyvre építve sikerült 2019-re eljutnunk oda, hogy elértük kiadói tevékenységünk külső korlátját (az adottságokat és a humánerőforrást tekintve is). A valamivel több mint tizenöt új kiadvány/év meghozta a várt gyümölcsöket. Az olvasóinkat is sikerült visszanyerni, amit mind a kis könyvesboltunk, mind a webboltforgalmunk igazolt. Ekkor úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk nagyobbat lépni, tovább nőni, inkább szeretnénk az Új Ember-kiadványok nevével fémjelzett, minőségi katolikus könyvkiadó maradni. A katolikus alatt értve azt a horizontális széles látókört, amely sosem leszűkítő, leegyszerűsítő, esetleg megspórolja a gondolkodást, hanem olvasóinkat éppen arra készteti. Ebben a – patetikus hasonlattal élve – virágzás közben ért bennünket a járványügyi veszélyhelyzet. A könyvesboltunk bő két hónapig tartó bezárásával szó szerint padlót fogtunk. Az anyagi veszteségekről nem akarok keseregni. Ami lényeges, hogy tartalékaink segítségével sikerült túlélni, és ami ebben a legfontosabb, ami lényeges, hogy akik a jóban társaink voltak, a rosszban is együtt tudtak maradni, azaz a területen dolgozó kollégáink megmaradtak, nem vesztette el az állását sem a raktáros, sem a könyvesbolti eladó. Ebben az időszakban csak azokat a kiadványokat küldtük nyomdába, amelyek már elő voltak készítve, így született meg Fabio Rosini: Istennek semmi sem lehetetlen, a Szent II. János Pál centenáriumi évfordulóhoz igazított Önéletrajz, és a XVI. Benedek és Piergiorgio Odifreddi párbeszéd-kötete a Kedves teológus pápa! Kedves ateista matematikus! című kiadványok. Jelenleg egy meglepetéskönyvünk van nyomdai munkálatok alatt, illetve három-négy esetében újraindítottuk az előkészítési munkánkat, hogy az év második felében is legyen új kiadványunk.

A jelen időszakban fájó, hogy az évről évre megrendezésre került Szent István Könyvhét érthető és indokolt okokból elmaradt, ami az anyagi veszteségen túl a széles olvasóközönséggel való találkozásunkat hiúsította meg. Jelen helyzetben, néhány héttel az enyhítést jelentő helyzet lépésről lépésre történő feloldásával igyekszünk hetente egy-egy könyvet akció keretében az olvasóknak felkínálni, felhívni rá a figyelmüket. Ez például a múlt héten, az Úti zsoltároskönyv esetében meglepetésszerű érdeklődésre talált.

Egy biztos, múltunk, jelenünk és a jövőnk is szó szerint az olvasóink kezében van. Mivel semmilyen dotációban nem részesülünk, csak a Tisztelt Olvasó az, aki a mögöttünk hagyott évtizedekben, és reméljük, az előttünk állókban több mint partnerünk: Barátunk, Testvérünk. Istenhitünk és a kiadványaink kézhezvétele által megtapasztalt szeretet jelentette a nehéz időkben, és most, az újrakezdéskor is ez adja a reményünket. Szent Pállal együtt hisszük azt, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik! Köszönjük és kérjük hűségüket, bizalmukat.

Kuzmányi István igazgató-főszerkesztő

Megjelent a Vasárnap 2020. június 21-i lapszámában.