A Laudato si’ enciklika értékes ajándék a hívőknek és a nem hívőknek is

0
1022
A Föld és a szegények kiáltása egyre erősebbé válik. Illusztráció: Unsplash

„Csodálatos ajándék, amely arra ösztönözte a katolikus egyházat az egész világon, hogy még inkább gondját viselje közös otthonunknak és hogy közelebb kerüljön Istenhez, minden élet Teremtőjéhez.” Így fogalmazott Paul Coakley, Oklahoma City érseke, az amerikai püspöki konferencia igazságosság és emberi fejlődés bizottságának elnöke. A püspöki kar honlapján megjelent nyilatkozatát Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának ötödik évfordulója alkalmából tette közzé.

„Ahogy Ferenc pápa emlékeztet, a Laudato si’ egy társadalmi enciklika az ökológiáról, amely kapcsolódik az egyház társadalmi tanításának gazdag hagyományához és amely az evangélium fényében foglalkozik az emberi mivoltunk teljességének a jelentésével. Az enciklika üzenete más vallások tagjaihoz és nem hívőkhöz is eljutott, és elmélkedésre, párbeszédre, valamint közös cselekvésre buzdított az egyének, a családok között és az egész világ közösségeiben” – fogalmaz nyilatkozatában az amerikai érsek.

„Az Egyesült Államokban a katolikus egyház tanúságot tett a Laudato si’ enciklikáról számos egyházmegyéjében, intézményében, szerzetes rendjeiben, világi társulataiban és egyes tagjai által. Annak tudatában, hogy a Föld és a szegények kiáltása egyre erősebbé válik az igazságtalanságok és a technokrácia miatt, amely leselejtezi a közöttünk élő sebezhetőbb embereket, Krisztus szeretete arra indít bennünket, hogy még többet tegyünk az elkövetkező években ezen a területen” – zárul Paul Coakley, Oklahoma City érsekének, az amerikai püspöki konferencia igazságosság és emberi fejlődés bizottsága elnökének nyilatkozata Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája ötödik évfordulóján.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News