Jézus Szíve-búcsút ünnepel a szatmári egyházmegye

0
2645
Jézus Szíve-búcsú Szatmáron. Fotók: a szatmári egyházmegye honlapja

A székesegyház előtti téren tartják június 21-én, vasárnap a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúját, amelynek keretében a hívek idén is Jézus Szentséges Szíve oltalmába ajánlhatják önmagukat és családjukat.

A jezsuiták honosították meg Szatmáron a Jézus Szíve tiszteletet 1858-as, második letelepedésükkor. Meszlényi Gyula püspök 1888-ban ajánlotta fel az egyházmegyét Jézus Szívének, majd Boromisza Tibor 1909-ben az újjáépített Kálvária templomot is a Szentséges Szív tiszteletére szentelte fel. Az 1800-as években a székesegyház, majd a 20. század elejétől a Kálvária lett az ünnepségek központi helyszíne. Reizer Pál püspök 1999-ben vitte vissza az ünnepi nagymisét a székesegyházhoz, a nagyszámú résztvevő miatt már a térre, ahova azóta is minden évben helyi és zarándokhívek jönnek meríteni a legszentebb és legtökéletesebb szeretet forrásából.

Idén a reggel 8 órától kezdődő román nyelvű, és a fél tíztől kezdődő német nyelvű szentmisét is a Kálvárián mutatják be – előbbit Veres Stelian, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia plébánoshelyettese, utóbbit Simon Attila püspöki titkár, ifjúsági és ministránslelkész főcelebrálásával. A 11 órától kezdődő ünnepi nagymise főcelebránsa Schönberger Jenő püspök lesz, a homíliát pedig Hankovszky Ferenc püspöki helynök, irodaigazgató intézi majd a főtéren jelenlevő hívekhez. A szentmise részeként a papság és a hívek idén is felsorakoznak az oltáriszentség mögött és körmeneteben tesznek tanúságot, fejezik ki Eucharisztia iránti hódolatukat.

Forrás: a szatmári egyházmegye honlapja