Élsportolókkal közösen szervez a Vatikán jótékonysági árverést

0
1202
Peter Sagan kerékpár-világbajnok ajándéka Ferenc pápának. Fotó: Vatican News

Együtt futunk (We Run Together) elnevezéssel kezdeményezett jótékonysági gyűjtést az Athletica Vaticana az interneten a jelképessé vált bergamói és bresciai kórházak dolgozói javára, akik hősiesen küzdenek az élvonalban a jelenlegi vírusjárvány idején. Ferenc pápa indítja útjára a weboldalt június 8-án. Ez az árverés a sport szolidáris válasza a félelemre és az erőszakra.

A járvány nem teszi lehetővé, hogy a lábunkkal fussunk, de a szívünkkel futhatunk – buzdított Ferenc pápa május 20-án, amikor a kezdeményezés elindítóival találkozott. A tervek szerint május 21-én tartották volna találkozójukat, amelyen első alkalommal vettek volna részt olimpiai bajnokok a világ minden részéről, testi és szellemi fogyatékkal élő sportolók, valamint migráns és börtönbüntetésüket töltő atléták. Ehelyett most az interneten indítanak jótékonysági gyűjtést a www.charitystars.com weboldalon.

Az árverés támogatására Ferenc pápa felajánlott néhány sporttárgyat, amelyet sportolóktól kapott az audienciák alkalmával. Ezek között van egy személyre szabott kerékpár a pápa nevével, amely a Szentszék, illetve Argentína zászlajának színeit viseli. A pápa Peter Sagan kerékpár-világbajnoktól kapta. Június 8-án déltől mindenki részt vehet a „szolidaritás versenyében” az árverés weboldalán. A jótékonysági gyűjtés során a különböző sportágak világbajnokai hozzájuk kötődő sporttárgyakat bocsátanak rendelkezésre. Továbbá vannak közülük olyanok, akik megnyitják otthonuk ajtaját vagy bemutatják, hogyan edzenek, tanúsítva, hogy a sport valóban a találkozás kultúrája.

A sportolók hetenként váltják egymást árverésre bocsátott tárgyaikkal. Június 8-án Sagan kerékpárjával és az Alex Zanardi által viselt mezzel indul a gyűjtés. Zanardi aranyérmet nyert a Rio de Janeiro-i Paraolimpián. Francesco Totti, a Róma csapatának kapitánya által dedikált meze, Filippo Tortu olasz futó egy sportöltözete is az első hét tárgyai között szerepel. Tortu egy edzését és egy napját is végigkövethetik az érdeklődők. Federica Pellegrini úszó dedikált fürdőruhája és úszósapkája, valamint Sofia Goggia sí olimpiai bajnok síbakancsai is árverésre kerülnek. Két rendkívüli találkozó is az első hét nyereményei között szerepel: az Abbagnale testvérekkel, az evezés olasz sztárjaival lehet találkozni Castellammare di Stabia-ban, valamint Valerio Aspromonte és Carolina Erba kardvívó világbajnokok otthonába látogathatnak el és találkozhatnak három éves gyermekükkel is a nyertesek.

A hétfőn induló árverés első csoportjához a következő két hónapban sok más nemzetközi világbajnok csatlakozik majd különböző sportágakból. Közöttük lesznek a Juventus, a Milan, a Lazio és a Brescia labdarúgó csapatai is, továbbá a Ferrari és a Lamborghini autóverseny csapata. Ezentúl számos más meglepetés várja azokat, akik bekapcsolódnak az online kezdeményezésbe. Minden héten az árverésről szóló új információkkal frissítik a weboldalt és a Vatikáni Rádió is hírt ad a legújabb történésekről. Anélkül is lehetőség van az adományozásra, hogy valaki bekapcsolódna a programba. A kezdeményezés támogatható a csatlakozást kinyilvánító szolidáris üzenettel is. Az Athletica Vaticana, vagyis a Szentszék első sportegyesületével együttműködik a projektben a Népek Udvara, a Kultúra Pápai Tanácsának kezdeményezése és a Fidal Lazio, az olaszországi atlétikai szövetség, valamint az olasz pénzügyőrség Fiamme Gialle sportklubja is.

Forrás: Vatican News