Ferenc pápa: a sport a szolidaritás és a béke hídja

1
1084
A sport nagy emberi és teremtő képesség. Fotó: Vatican News/ANSA

A világjárvány okozta bezártságból való kilábalás jeleként Ferenc pápa május 20-án, szerdán délelőtt a katekézis után az Apostoli Palota könyvtárszobájában fogadta a Nemzetközi Atlétikai Találkozó képviselőit, akik éppen május 21-ére terveztek egy Fussunk együtt nevű sporteseményt. A futóverseny a valóságban elmaradt, de a bejelentkezett résztvevők a „szívükben együtt futottak és így a szolidaritás hídját építették” – mondta a pápa a szervezőkhöz intézett beszédében.

Az Athletica Vaticana sportszervezet az Olasz Pénzügyőrség Sárga Láng, az Olasz Könnyű Atlétikai Szövetség, a Népek Udvara egyházi kezdeményezés közös szervezésében most csütörtökön tartották volna azt az atlétikai versenyt, amely a szolidaritás jegyében kapcsolta volna egybe a sportolókat a hátrányos helyzetűekkel, a fiatal migránsokkal, fogvatartottakkal és testi, valamint mentális fogyatékkal élőkkel együtt. Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke mutatta be a szentatyának a Nemzetközi Atlétikai Találkozó képviselőit, aki először rögtönzött szavakkal köszöntötte őket, majd felolvasta a hozzájuk intézett beszédét.

A sport teremtő tevékenység

Ferenc pápa rögtönzött beszédében először a másokért végzett munka örömére emlékeztette a sport képviselőit, hiszen a „mások javára végzett szolgálat öröm forrása”. Ez „egy nagy emberi és egyszerre teremtő tevékenység, amelyben az emberek egészen az életüket ajánlják fel másokért, mint például ahogy a családban a szülők a gyermekeiért adják magukat”. „Ti pedig a sport szépségén keresztül teszitek ezt. Ez egy nagyon fontos dolog, megérteni az adás szépségét. Ez segít, mert a sport valójában nemcsak egy gyakorlat, például a gyorsaság begyakorlása, hanem annál több! És ez a több benne van a verseny mottójában: Együtt futni!”

A pápa a futás kapcsán az evangélium egyik jelentős szakaszára utalt (Jn 20,3-6): „a feltámadás hajnalán két tanítvány Jézus sírjához fut. A fiatalabbik előbb megérkezik, az idősebb hátrább marad. Ám mindig ott van a tisztelet, ami megvárja a másikat. Egy ősi középkori zarándokszabály, például Santiago de Compostela felé menet, azt tartotta, hogy a csoportnak mindig a leglassabban haladóhoz kellett igazodnia. Meg kell várni a másikat, mint ahogy János megvárta a társát. Ez egy nagyon szép dolog, amit nekünk is meg kell tanulnunk, az egész emberiségnek, hogy mindig lépést tartsunk egymással”.

A sport híd

A kötetlen szavak után Ferenc pápa felolvasta rövid beszédét, amelyben a tervezett és elmaradt esemény konkrét vonásairól szólt. Most első alkalommal futottak volna együtt olimpiai bajnokok paralimpiai sportolókkal, migránsokkal, fogvatartottakkal, akik egyébként versenybírók lettek volna. Mind együtt, egyenlő méltósággal. Konkrét tanúságtétel, mint a sport, vagyis híd, ami egyesíti a különféle vallások és kultúrák férfi és női személyeit, miközben előmozdítja a másik bevonását, a szolidaritást és a nevelést. Vagyis a béke hídja! – szögezte le a pápa.

Holnap nem lábbal futnak a résztevők, hanem szívvel – utalt a pápa az esemény kényszerű elhalasztására, ami azonban „lelki szinten” megmarad „befogadó és szolidáris találkozónak: együtt futni”. A találkozóhoz csatlakozott sportolók közül sokan felajánlanak tárgyakat és sport tapasztalatokat, amiket jótékonysági célra fordítanak. Ennek teljes bevételét a bergamói XXIII. János pápa kórház és a bresciai Szakrendelő Alapítvány céljaira fordítanak. Ez a két kórház Észak-Olaszországban a járvány elleni küzdelem szimbóluma lett. Ez a kezdeményezés segítség és köszönet az ott dolgozó orvosoknak, ápolóknak és az egész kórházi személyzetnek, mert ők valóban hősök! – szólt elismerően a pápa. Mindnyájan elhivatottan és hősiesen élték meg szakmájukat, kockára téve az életüket is, csakhogy megmentsék a többieket, Jézus szavai szerint: „Senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja másokért” (vö Jn 15,13).

Végül a pápa elégedettségének adott hangot, hogy az eseményt éppen az Athletica Vaticana sportszervezet mozdította elő, amely olyan valóság, ami az utcákon és a tereken tesz konkrét tanúságot a sport szolidáris arcáról. Az Athletica Vaticana első gesztusa az volt, hogy „tiszteletbeli” sportolóként befogadott néhány fiatal migránst és egy súlyos idegbeteg kislányt, akikkel a pápa a mai napon találkozott. Beszéde végén Ferenc pápa arra buzdította a sportolókat, hogy sportszenvedélyüket mindig az egység és a szolidaritás tapasztalataként éljék meg.

Forrás: Vatican News/P. Vértesaljai László SJ

1 HOZZÁSZÓLÁS