Mit mondana nekünk ma Szent II. János Pál?

A lengyel püspökök levele Szent II. János Pál születésének centenáriumára

0
1636
Fotó: Catholic News Agency

„Mit mondana nekünk ma Szent II. János Pál? Milyen üzenettel fordulna honfitársaihoz 2020 májusában, ebben a mindannyiunk számára nehéz pillanatban, amikor a koronavírus-járvány ellen küzdünk?” A lengyel püspöki konferencia ezeket a kérdéseket teszi fel levelében, amelyet május 17-én vasárnap olvasnak fel a templomokban a lengyel pápa születése évfordulójának vigíliáján.

A lengyel püspökök a következő szavakkal válaszolnak megfogalmazott kérdéseikre: „Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt! Üdvözítő hatalma előtt nyissátok meg az országok határait, a gazdasági és a politikai rendszereket, valamint a kultúra, a civilizáció és a fejlődés területeit. Ne féljetek! Krisztus tudja milyen az ember belül! Csak Ő tudja!” „Krisztus tudja mit hordozunk ma magunkban, tökéletesen ismeri örömeinket, aggodalmainkat, reményeinket, félelmeinket és vágyainkat. Csak Ő tud választ adni a jelenlegi kérdéseinkre” – írják a lengyel főpásztorok levelükben.

Szent II. János Pál életében gyakran volt kórházban

Meggyőződésük, hogy „ha ma a lengyel pápa élne, akkor biztosan megértené azokat a személyeket, akik bezárkóztak és karanténban vannak. Imádkozna a betegekért, a halottakért és családjaikért.” Szent II. János Pál életében gyakran volt kórházban úgy, hogy nem tudott szentmisét bemutatni és szenvedett testvére, Edmund halála miatt, aki 26 éves korában elhunyt, mert fiatal orvosként megfertőzte egy beteg. „Szent II. János Pál megértette és értékelte az orvosok, az ápolók, az elsősegélynyújtók és az egészségügyi dolgozók munkáját, akikkel találkozott és akikért gyakran imádkozott életében.”

Karol Wojtyla tanítása ma is érvényes

Karol Wojtyla pápasága során 132 országba és 900 városba látogatott el. Tanítása ma is érvényes. A szent pápa már 2002-ben arra hívta az egyházat, hogy induljon el a virtuális tér mélységei felé és határozottan kérte az emberi élet védelmét fogantatásától természetes haláláig. A 100 év. Szavak és képek című könyvben, amelyet a Vatikáni Könyvkiadó jelentetett meg Szent II. János Pál pápa születésének centenáriuma alkalmából Ferenc pápa megvallja, hogy „papi és püspöki élete során gyakran kérte imáiban az Evangéliumhoz való hűség ajándékát, amelyről Karol Wojtyla tanúságot tett”.

A lengyel pápa elleni merénylet pillanata

A lengyel püspöki konferencia levele végül emlékeztet Stanislaw Dziwisz bíboros szavaira, amelyekkel leírta a lengyel pápa elleni merénylet pillanatát, hogy milyen nyugodt maradt annak ellenére, hogy a helyzet drámai, a halál fenyegetése pedig konkrét volt. Bár fájdalmai voltak sebei miatt, nem került pánikba és mielőtt elvesztette volna az eszméletét, azonnal Szűz Mária oltalmába ajánlotta magát és azt mondta, megbocsát annak, aki rálőtt.

Forrás: Somogyi Viktória/ Vatican News