Május 14-e legyen az imádság, a böjt és az emberiségért végzett könyörgés napja

0
2927
Illusztráció • Pixabay

Tizenhárom nyelven fogalmazta meg üzenetét a Főbizottság az Emberi Testvériségért, mellyel azokhoz a „testvérekhez” fordul, akik hisznek a Teremtő Istenben. A Főbizottság május 14-ére, csütörtökre imanapot hirdet az emberiségért, melynek a jelenlegi világjárvány során különös jelentősége: május 14-e legyen az imádság, a böjt és az emberiségért végzett könyörgés napja.

„Ne feledkezzünk meg a Teremtő Istenhez fordulni ebben a válságban”, amikor a „koronavírus-járvány súlyos veszélyével szembesül milliók élete szerte a világon”. Az Emberi Testvériségért Főbizottság üzenete „emlékeztet az orvosok és kutatók felelősségére”, de főként minden embernek üzen, hogy „ki-ki saját vallási meggyőződése szerint forduljon imádsággal az Istenhez, a böjt és az irgalmasság műveivel, azt kérve tőle, hogy szüntesse meg a járványt, segítse a tudósokat a gyógyszer meglelésében és szabadítsa meg a világot a járvány egészségügyi, gazdasági és humanitárius következményeitől”.             

Ima és böjti nap a világjárvány legyőzéséért

A Főbizottság azt javasolja, hogy „május 14-e legyen az imádság, a böjt és az emberiségért végzett könyörgés napja”. Arra buzdítja a vallási vezetőket és az embereket világszerte, hogy „válaszoljanak erre a humanitárius felhívásra és forduljanak az Istenhez egyhangúan, hogy oltalmazza meg az emberiséget, segítsen legyőzni a világjárványt, nyújtson neki biztonságot, szilárdságot, egészséget és felvirágzást, továbbá tegye ezt a világot emberibbé és testvéribbé”.  

Fotó: Vatican Media

A pápa és a főimám: történelmi nyilatkozat a békéről, a szabadságról és a nők jogairól   

Az Emberi Testvériségért Főbizottságot, Miguel Angel Ayuso Guixot bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökletével, 2019 augusztusában hozták létre, néhány hónappal a 2019. február 4-i, Abu Dhabiban tartott történelmi találkozó után, amikor Ferenc pápa és Ahmed al-Tajjeb, a kairói Al-Azhar egyetem főimámja aláírta az Egyesült Arab Emírségekben azt a dokumentumot, amely „az emberi testvériségről szól a világ békéje és a közös együttélés érdekében”. A főbizottságot „a világ jelentős vallási vezetői, tudósok és a kultúra képviselői alkotják, akik a keresztény, a muzulmán és a zsidó világhoz tartoznak, és arra kötelezik magukat, hogy előmozdítsák a béke és a kölcsönös tisztelet eszméit”.     

Forrás: Francesca Sabatinelli  – Vértesaljai László / Vatican News

Ferenc pápa május 11-én egyik Twitter-üzenetében ezt írta:

Szeretnélek emlékeztetni benneteket, hogy május 14-én minden vallás követője arra van meghívva, hogy alkosson lelki egységet ezen a napon az ima, a böjt és jó cselekedetek által, könyörögve Istenhez, segítse az emberiséget a koronavírus leküzdésében. #pandemic #HumanFraternity #PrayTogether

MEGOSZTÁS