A csoda nem maradt el: Szent Januáriusz vérereklyéje ismét cseppfolyóssá vált

0
7018
Áldás az ereklyével • Fotó: CNA

Szent Januáriusz vérereklyéje május 2-án ismét cseppfolyóssá vált a koronavírus járvány és a következtében elrendelt elzártság  közepette. Az esemény Crescenzio Sepe nápolyi érseket arra vezette, hogy a csodás ereklyével megáldja a várost.

“Kedves barátaim, nagy bejelentést teszek: még a koronavírus járvány idején is Szent Januáriusz közbenjárására a szent vérereklye most is folyékonnyá vált!” Videón élőben közvetített szentmisén jelentette ezt be a nápolyi érsek a Mária mennybemenetele titulust viselő katedrálisban, majd az ereklyével megáldotta a várost.

“Milyen sokszor történt az meg a történelmünk során, hogy szentek jártak közben érdekünkben a pestis, a kolera idején. Szent Januáriusz igazi nápolyi lélek” – hangzott el az érsek homíliájában.

Szent Januáriusz, San Gennaro Nápoly védőszentje, a város püspöke volt a 3. században, a Diocletianus-féle üldözés során szenvedett mártírhalált, csontja és vére megőrződött mint ereklye a katedrálisban.

A csoda helyileg ismert és elfogadott, bár az egyház hivatalosan nem ismerte el. A vérereklye általában évente háromszor válik cseppfolyóssá: szeptember 19-én, a szent emlékünnepén, május első vasárnapja előtti szombaton és december 6-án, a Vezúv 1631-es kitörésének évfordulóján. A csoda idején a megszáradt, vörösszínű vérrög valódi, cseppfolyós vérré változik és betölti az üveg tartóedényt. A helyi hiedelem értelmében ha elmarad a vér cseppfolyóssá válása, az háborút, éhínséget, betegséget és más katasztrófát jelez.

Sepe bíboros ugyanakkor kiemelten dicsérte az egészségügyi dolgozókat, akik a város koronavírusfertőzöttjeit ápolják. Nápoly Campania tartomány központja, ahol 4459 emberről mutatták ki bizonyosan, hogy COVID-19 fertőzött.

“Engem azonban egy másik, e város környékén jelen levő és még veszélyesebb járvány lehetősége aggaszt” – jelentette ki Sepe érsek a Camorrára, a nápolyi maffiára célozva. “Még a járvány idején is vannak, akik vagyont halmoznak… Lépjünk közbe, mert az alvilág gyorsabban mozog, mint a mi bürokráciánk. A Camorra nem vár. Itt az idő, hogy megszabaduljunk minden bűnös szerveződéstől. Le kell győznünk és az igazi reményt kell felmutatnunk” – jelentette ki a nápolyi bíboros-érsek. Miközben Olaszországot járványmegelőzési okokból lezárták, a maffiaellenes szakértők figyelmeztették a közvéleményt, hogy a bűnszövetkezetek előnyt próbálnak majd kovácsolni a helyzetből a maguk számára.

A vesztegzár miatt nyolc hete tilos a nyilvános szentmise, így az idén elmaradt a szokásos körmenet a vérereklyével, amelyet még a II. világháború alatt is megtartottak. Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki kar elnöke május 2-án elmondta: reméli, hogy a közeljövőben visszatérhetnek a normális kerékvágásba, és ismét lehet majd a hívőkkel együtt szentmisét tartani, ahogy a megbetegedések száma csökken. “Mint egyház kétségtelenül megszenvedtük a kötelező megszorításokat, amelyek célja mindannyiunk egészségének megőrzése volt” – tette hozzá Bassetti bíboros.

Forrás: Catholic News Agency
Fordította Bodó Márta

MEGOSZTÁS