A karantén kreatívvá tesz a segítségnyújtásban is

A NEK munkatársai hetente új „karanténkereszténységet” érnek tetten

0
1900
Autós mise. Fotók: Ambrus Marcsi

Jézusra nem vonatkozik a kijárási tilalom. Napról napra érezzük jelenlétét, legyünk akár egyedül egy világvégi kisházban, akár egy nagyváros emeleti lakásában. Jézus átlép minden korlátot, ledönt minden akadályt. Nem visel maszkot, kesztyűt, csak fényt és szeretetet. Nem lehet őt bezárni, s ebben nagyon hasonlít az emberi szívre, hitre és leleményességre is. Mert ha valami láthatatlan, jó és ereje van, azt nincs, ami megállítsa.

Amióta a NEK szervezése elkezdődött, számtalanszor hallhattuk-láthattuk mottóját: „Minden forrásom belőled fakad.” Ha valamit túl sokszor hallunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni mögöttes értelméről, jelentéséről.

A Forrás

A karanténban azonban minden átértékelődik. Jobban figyelünk egymásra és befelé. Olyan ötletek pattannak ki a fejünkből egymásért, amik átlagos, kényelmes, megszokott mindennapjainkban valószínűleg sosem születnének meg. Minden egyes ötlet arról szól, hogy hogyan lehetne jobb, könnyebb, szebb a másik embernek. S épp ez a kereszténység lényege, nem több, nem kevesebb. Mi más lehetne ezeknek a gondolatoknak a forrása, mint maga a Forrás?

Minden forrásom belőled fakad. Minden ötletem a Te sugallatodra születik. Egyszerű a megfejtés. A gondviselés mindig, minden pillanatban működik. És most, hogy zárt ajtók mögött élünk, érzékeink kiélesedtek a jóra, a szépre, az értékesre. Észrevesszük azt, amit eddig nem: az idősek kiszolgáltatottságát. A nővérek, orvosok önfeláldozását. A szomszéd jóságát. A segítő kézben rejlő önzetlenséget.

Kreativitás a karanténban

Kisszentmártonban a Pécsi Egyházmegyei Karitásszal karöltve csirkét és tápot osztottak a NEK önkéntesei rászoruló családoknak. Egy másik faluban a pap maga süti a kenyeret a szegényeknek. Megint másutt karanténfát fognak ültetni. Az egri Szent Ferenc kisnővérei pörgős, kedvcsináló videót tettek közzé Youtube-csatornájukon arról, hogyan élnek. Az egri szeminárium Facebook-oldalán minden nap élő szentmise-közvetítést láthatunk. Az egri Koós Ede atya Lélekmorzsák címmel minden nap új videóval jelentkezik Youtube-oldalán. A mezőkövesdi káplán TEOnline címmel élő teológiai előadássorozatot indított a közösségi médiában. Zadubenszki Norbert online futózarándoklatot szervez.

A fenti kezdeményezések sora csupán ízelítő abból a sok száz különlegesen kreatív ötletből, amik a karanténba zárt létből születtek. Olvasva-látva-tapasztalva ezeket a sorra megvalósuló gondolatokat, újra és újra rácsodálkozhatunk: Jézus szelíd sugallatai, ötletei lépten-nyomon alakot ölthetnek a lelkünkben, amiből aztán tettek, cselekedetek születnek. Igaziak, szeretetteljesek.

Áldoztatás védőszerelésben

A NEK munkatársai minden héten új és új „karanténkereszténységet” érnek tetten. Járják az országot, és önkéntes munkában segítenek, felkarolnak, támogatnak és hírét viszik a legkisebb, legegyszerűbb kezdeményezéseknek is. Mindenhol ott vannak, mindenhol ott akarnak lenni. Jelenlétük arra emlékeztet: az Igét elsősorban nem szavakkal, hanem tettekkel kell hirdetni.

Az előszállási atya teljes védőfelszerelésben, sterilizált zacskóba zárt ostyával áldoztatott újabb autós miséjén, amin megint többen voltak, mint az előző héten. Mihályi Miklós atya jövő héten keresztelni is fog – az autós mise keretében.

Anyák napja volt. Mihályi Miklós atya a misén kitette az oltárra azt az ajándékot, amit 11 évvel ezelőtt kapott az édesanyjától a születésnapjára. Ez volt az utolsó emléke tőle, mielőtt az asszony eltávozott volna az élők közül. Az anyaság is forrás. A születés, az élet forrása.

Emlékezzünk ma is arra, micsoda önfeláldozás van az anyaságban, mennyi leleményesség, erő, szeretet és önzetlenség kell ahhoz, hogy felneveljünk egy gyermeket. A két forrás, az emberi és az isteni összekapcsolódik. Az Ég és a Föld összeér. Mert van, amin soha, semmilyen külső körülmény nem változtathat. Sem betegség, sem háború, sem természeti katasztrófa. Ez pedig a feltétel nélküli szeretet – legyen az akár anyai, akár Istentől származó.

Forrás: NEK