Célba ért a pápa adománya

Iosif Păuleț iași-i püspök vitte Ferenc pápa ajándékát a suceavai kórházba

0
1121
Fotó: vaticannews.va (Vatican Media)

A iași-i megyéspüspök személyesen vitte el a szentatya adományát a suceavai kórház orvosainak és betegeinek. Ferenc pápa öt legújabb típusú lélegeztetőgépet,  200 védőruhát, 900 egyszerű szájmaszkot és 5000 egészségügyi maszkot adományozott a suceavai kórház orvosainak, ápolóinak és betegeinek. Bár ezek a számok nem fedezik a teljes szükségletet, ez a segítség gesztusértékű a katolikus egyházfő részéről. Az adomány egy ferences kereszt kíséretében érkezett Romániába.

“Az Ön példája minket, a helyi egyházat is arra biztat, hogy jobban belekapcsolódjunk a különbözőféle szükséget szenvedők szolgálatába abban a tudatban, hogy ezek a mi testvéreink, akikben Jézus, Urunk és Megváltónk van jelen” – írta Iosif Păuleț iași-i megyéspüspök abban a levélben, amelyben Ferenc pápa egészségügyi támogatásáért mondott köszönetet. A püspök maga vitte el a suceavai kórház orvosainak és betegeinek Ferenc pápa adományát. A Vatican News román szerkesztősége kérdésére Păuleț püspök kiemelte, hogy Suceava felé utazva végig az járt az eszében, hogy a kézzel fogható felszerelés mellé Ferenc pápa áldását, imában megnyilvánuló támogatását is viszi és a suceavaiaknak átadja annak jeleként, hogy a szentatya lelkileg közel van hozzájuk, a szenvedőkhöz. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy az orvosi felszereléssel együtt érkezett egy kereszt is a Vatikánból a moldvai városba, egy olyan vallási jelkép, amely Assisi Szent Ferenc (1181-1226) keresztjeként ismert, ezt a keresztet függesztette ki Szent Ferenc San Damianóban, az újjáépített templomban, ez vezette el Assisi szentjét a szegények, a betegek hősies szolgálatára.

Az egyházmegye honlapján, az ercis.ro-n közzétett anyag számol be arról, hogy Iosif Păuleț püspök megköszönte Ferenc pápának mind az ajándékot, mind az ima által létrejövő lelki egységet, nem utolsó sorban pedig azt a kitüntetést, hogy figyelme középépontjába kerülhetett ez a megpróbált kis romániai közösség. “Őszentsége példája a helyi egyházat arra figyelmezteti, hogy nekünk is sokkal jobban be kell kapcsolódnunk a rászorulók szolgálatába.” A iași-i megyéspüspök levélben tolmácsolta a szentatyának elsősorban a koronavírus fertőzésben szenvedő suceavaiak, de az egész egyházmegye köszönetét. Külön köszönték meg Konrad Krajewski bíborosnak a logisztikai háttér megteremtését, amely lehetővé tette, hogy az adomány eljuthasson Romániába. “Az Ön felénk tett gesztusa”, írta a püspök, “ösztönzés, hogy mi magunk is a szenvedők segítségére siessünk, ahogyan ez az egyház mindenkori feladata.”

Az adományokat szállító gép április 25-én, szombaton érkezett meg a bukaresti Otopeni repülőtérre, ahol a román miniszterelnök, Ludovic Orban fogadta, megköszönve a pápa által nyújtott segítséget, amelynek valós értéke mellett gesztusjellege is jelentős. A lélegeztetőgépekből és más egészségügyi felszerelésből álló adománycsomagot Păuleț püspök személyesen adta át a suceavai megyei kórház dolgozóinak és vezetőségének tegnap kora délután.

Forrás: A. Dancă, Vatican News