Ötszáz éve halt meg Raffaello

A Vatikán virtuális múzeumlátogatásra hív

0
4019
Raffaello: Krisztus feltámadása (részlet)
Raffaello: Krisztus feltámadása (részlet)

“Műveit nézve nem csodálkozhatunk, hogy a katolikus művészet csúcsának tekintették és tekintik. Raffaello csodálatos oltárképeket festett, új típusú ikonográfiát alkalmazott például a Folignoi Madonna vagy a bolognai Szent Cecília ábrázolás esetében. Raffaello fedezte fel újra a szent párbeszédet, azaz olyan festményeket festett, amelyeken szentek Máriával és Jézussal beszélgetnek, és ezzel mintegy a nézőt is bevonják a párbeszédbe, imára invitálják” – magyarázta Elizabeth Lev művészettörténész a nagy festő halálának évfordulóján, április 6-án a Catholic News Agencynek adott interjúban.

A művész halála évfordulóján és a koronavírus járvány okozta helyzetben a Vatikáni Múzeum virtuális sétára hív, amelynek során a Raffaello-remekművek is megcsodálhatóak. Elizabeth Lev minden katolikusnak ajánlja, hogy a nagyhéten, a húsvéti időben vagy bármikor elidőzzön a művész munkái előtt, elmélkedjen, imádkozzon Raffaello remekműveit csodálva.

Raffaello: A Madonna a gyermek Jézussal (részlet)

A Vatikáni Múzeumban most a Raffaello-szobákban is virtuális sétát lehet tenni, és alaposan körbe lehet nézni, 360 fokos szögben fordul ugyanis a kamera, mindent megmutatva. A művész II. Gyula pápától kapta a megbízatást, hogy az apostoli palota négy szobáját, a pápai lakosztálya részeit, díszítse festményeivel. Így születtek olyan híres művek, mint Az athéni iskola nevű freskó, ahol Platónt Arisztotelész mellé helyezi Raffaello, és a sarkalatos, valamint a teológiai erényeket is megfestette. 

Raffaello: Az athéni iskola

Elizabeth Lev ajánlja a Raffaello-festette Madonna szemlélését is mint húsvéti elmélkedésre hívót, és emellett sok más festményt, freskót, amelyek mind segíthetnek elmélyülni az evangéliumi üzenetben.

Raffaello Sanzio 1483. március 28-án (nagypénteken) született az olaszországi Urbinóban. Nyolc éves volt, amikor édesanyja, Magia Ciarla meghalt 1491-ben, és mindössze 11 éves, amikor apja is meghalt 1494-ben. A festészet alapjait az udvari festő és költő édesapjától, Giovanni Santitól sajátította el. Árván maradva anyai nagybátyja, Simone Ciarla segítette, beajánlva őt Pietro Perugino műhelyébe. Perugino az umbriai festőiskola vezetője volt, korábban három freskót festett a Sixtusi kápolnában 1481-ben és 1482-ben, majd Firenzében, végül szülővárosában, Perugiában dolgozott. Mellette 1500-ban Raffaello kiváló festővé vált. 1504-ben Firenzébe utazott, hogy ott Leonardo da Vinci munkáit tanulmányozva tökéletesedjen mesterségbeli tudása. Firenzei korszakában kezdte festeni híres Madonna-képeit. 1508 és 1520 között II. Gyula pápa meghívására Rómában alkotott, később X. Leó pápának is dolgozott. Raffaello 37 évesen halt meg 1520. nagypéntekén, április 6-án, a római Panteonban van eltemetve, amely akkor már mint a mártírok bazilikája templomként működött. A művész síremléke ma is ott látható.  

“Kiváló alkotó volt, és nagyon sikeres is, 37 évesen, halála előtt a reneszánsz korszak legsikeresebb és legnagyobb festőműhelyét vezette” – magyarázta a művészettörténész. “Michelangelo nyolc évvel idősebb volt Raffaellónál, éppen a Sixtusi kápolnán dolgozott, amikor Raffaello a Vatikánba érkezett azzal a megbízással, hogy a pápa lakosztályának szobáit fesse. A két művész felfogása gyökeresen különöbözött a művészetről, a technikákról. Raffaello Leonardo stílusában alkotott, és fontosak voltak számára a hátterek, az elegáns kompozíciók, míg Michelangelo alakjai szoborszerűek és monumentálisak” – magyarázta a Elizabeth Lev, majd így folytatta: “Ez a két titán stilisztikailag összecsapott egymással, és a világ legszebb műalkotásai születtek ennek nyomán.”

Raffaello: Mennybemenetel

“Legtöbben nagyon mozgalmasan élünk, folytonos rohanásban, amit most nagyon hirtelen akasztott meg a vesztegzár. Ha már kénytelenek vagyunk a türelem erényét gyakorolni, újra felfedezhetjük a figyelmes nézést, megvizsgálhatunk és örülhetünk olyan részleteknek, amelyek Raffaello alkotásain felfedezhetőek és megcsodálhatóak.” Ugyancsak e napokra ajánlanak sok, máskor nem látható helyeket és művészi alkotásokat, köztük a Sixtusi kápolnát, a Pio Clementino Múzeumot, a Chiaramonti Múzeumot és sok egyéb csodás látnivalót a Vatikáni Múzeum honlapján (Vatican Museums website).

Forrás: CNA, D Talks Art

Fordította és összeállította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS