Folytatja tevékenységét a Gyulafehérvári Caritas

0
957

Továbbra is működik az otthoni beteggondozás, nem zárnak be a bentlakó ápolóközpontok, idős- és gyermekotthonok. A járvány terjedésének megelőzése érdekében viszont szünetelnek a nappali, csoportos foglalkoztató tevékenységek mind az idősek, mind az egészséges és fogyatékossággal élő gyermekek fiatalok számára. Ha nem is személyesen, de telefonon és a közösségi médián keresztül velük is keresik és tartják a kapcsolatot a Caritas munkatársai.

A terepen és a bentlakó otthonokban dolgozó segítőszakmájú munkatársak mellett, ahol lehetőség van rá, otthonról végzik a munkát. Ez az időszak többnyire az adminisztrálásra, a papírmunkára, önfejlesztésre és tanulásra alkalmas, ahol ezt is befejezik, ott pihenőszabadságra mennek a kollegák. Vannak olyan munkakörök is, amelyek a tevékenység hiányában megszűntek és ott közös megegyezés alapján a munkanélküli állapotot választották. Ugyanakkor zajlik annak a felmérése is, hogy kik azok a munkatársak, akik szükség esetén vállalják a bevetést, mozgósíthatók a bajbajutott, otthonukban rekedt személyek ellátására – áll a Gyulafehérvári Caritas közleményében.

Ugyanúgy, mint az egész társadalom, a civil és szociális szolgáltatói szektor is nehéz helyzetbe került. Azért, hogy továbbra is el tudják látni vállalt feladatainkat, a hátrányos helyzetű személyek támogatását, öt pontban fogalmazták meg azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyeket a kormánytól elvárnak:

A 34/1998-as törvény alapján nyújtott támogatásokat továbbra is folyósítani kell, és ahol a tevékenységeket felfüggesztik, az összegeket át lehessen irányítani a sürgősségi elláttásra, a bevezetett új szolgáltatásokra a kialakult helyzet miatt.

Az adóbevallások benyújtásának, a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulék befizetésének határidejét hosszabbítsák meg három hónappal. A civil szervezeteknek nem áll rendelkezésükre cash flow, mint például a profitszerző társaságoknak, és az ellátottakkal folytatott tevékenységek felfüggesztése drámai módon csökkenti a civil szervezetek finanszírozási forrásait.

Az Európai Bizottság által bejelentett pénzügyi támogatás célzott felhasználása a technikai munkanélküliség által sújtott gazdasági szereplők és a civil szervezetek munkáltatói számára egy sürgősségi finanszírozási vonalon.

Az Európai Uniós finanszírozású projektek végrehajtási feltételeinek átgondolása és átütemezése a projektek felfüggesztésének elkerülése érdekében. A projektek felfüggesztésének eredménye a fizetésképtelenség, az alkalmazottak nem kapnak fizetést. Pénzügyi támogatás nyújtása a nem kormányzati szervezetek munkáltatói számára is, amely megegyezik a munkavállaló elmúlt 3 hónap bruttó fizetésének 75 százalékával, de nem haladja meg a szociális szolgáltató szervezetekben dolgozók átlagos bruttó fizetésének 75 százalékát.

A Gyulafehérvári Caritas részletes régiós helyzetképeket közölt, ebből megtudhatuk, hogy melyek azok a tevékenységek Gyergyószéken, Csíkszéken, Udvarhelyszéken, Háromszéken, Marosszéken és végül Dél-Erdélyben melyek továbbra is működnek, az idősek, betegek, kiszolgálatattak szolgálatában állnak, illetve melyek azok az ágazatok, tevékenységek, melyeket ideiglenesen felfüggesztettek.

MEGOSZTÁS