Toszkánai püspökök egyhavi fizetésüket ajánlották fel mentőautók felszereléséhez

0
1090
Fotó: avvenire.it

Egyhavi fizetését ajánlotta fel 18 toszkánai püspök a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így 25 ezer euró gyűlt össze az önkéntes felajánlásokból, amelyet megduplázott a toszkánai püspöki konferencia. Ennek eredményeként két mentőautót tudnak felszerelni a koronavírusos esetek sürgős ellátására – adja hírül az Avvenire olasz katolikus lap.

Lélegeztető gépekkel, infúziós készülékekkel és defibrillátorokkal szerelnek fel két mentőautót, amelyeket a Toszkána Misericordia Regionális Szövetség működtet. Ennek köszönhetően a kórházak intenzív osztályán működő berendezésekhez hasonlóan teljes biztonsággal tudják majd szállítani a koronavírusos betegeket. A toszkánai püspökök ezzel az adománnyal kívánnak hozzájárulni az egészségügyi válsághelyzet enyhítéséhez, amely Olaszországot sújtja. Minden püspök egyhavi fizetésével támogatja a projektet. Fejenként 1300 és 1400 euró között mozog az összeg, ami összesen körülbelül 25 ezer eurót jelent. Ezt duplázza meg a toszkánai püspöki konferencia, hogy elérjék a szükséges 50 ezer eurót, amiből a két mentőautót felszerelhetik.

A Toszkána Misericordia Regionális Szövetség 2009-ben alakult önkéntesek részvételével, akik a 800 éves ősi hagyományt folyatják. 1244-ben született ugyanis az első Misericordia Firenzében, ami azóta mélyen gyökerezik a helyi kultúrában és hagyományban. A legősibb és legtöbb tagot számláló önkéntes segítőszervezet ma Toszkánában.

A püspökök a Misericordiának juttatott adománnyal támogatják a térségben szolgálatot teljesítő önkéntes szervezetet, akik a lakosságot egészségügyi szolgáltatásokkal segítik. Toszkánában a sürgősségi betegszállítás nagy részét a Misericordia és más nonprofit társulatok végzik. Így az évszázados hagyományokat folytatva foglalkoznak a betegek sürgősségi ellátásával, önkéntesek és szakemberek közreműködése révén. A jelenlegi vészhelyzetben hat mentőautó és a hozzá tartozó egészségügyi személyzet indult el Lombardiába, hogy segítsen az ottani társszervezetnek, mivel gyakran nem tudnak minden esetet ellátni.

A nélkülözhetetlen orvosi eszközök megvásárlására létrehozott alap egy apró gesztus, amellyel a püspökök személyesen akartak hozzájárulni azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyeket a különböző egyházmegyék, plébániák és katolikus szervezetek, valamint a Karitász és az Olasz Püspöki Konferencia nyújtanak a rászorulók megsegítésére.

Forrás: Vatican News