Hat kreatív megoldás külföldi papoktól

0
1730
Szelfi szentmise • Fotó: aleteia.org

Krízis idején az emberek Istentől várnak reményt és vigaszt. Mivel nyilvános szentmiséket világszerte nem tartanak, a járvány miatt sok katolikus minden vigasz nélkül magára maradt. E napokban néhányan a papok közül különböző kreatív megoldásokat találnak arra, hogy a híveket szolgálják. Következzék néhány érdekes megoldás. Valószínűleg nem lehet mindezt nálunk így megvalósítani, ugyanakkor azonban csatlakozni lehet a Ferenc pápa által is szorgalmazott „virtuális plébánia” (lásd pl.: templom.ro) kínálatához, ahol az online kínálatból lehet válogatni szentmise-közvetítést, Szentírás-olvasást, meditációt és imát. Azt se felejtsük, hogy figyeljünk egymásra, szomszédjainkra. Bármit is teszünk e napokban, ne feledjük, nem vagyunk egyedül, imában egyesülhetünk embertársainkkal.

Íme néhány kreatív ötlet:

Szabadtéri szentmise az autóból: egy plébános szabadtéri misét ajánlott fel a híveinek a templom parkolójában. Így nem kell kiszállniuk az autójukból, mégis jelen lehetnek.

Szelfi-mise: néhány plébános arra kérte a híveket, küldjenek fotót magukról. E fotókat a pap az üres templom padjaira ragasztotta, így amikor a szentmisét bemutatja látja hívei arcát.

Tetőtéri szentmise: egy római pap a tömbház tetején mutatott be szentmisét, amelyet a környéken lakók az ablakból vagy az erkélyükről követhettek.

A templom előtt állva: a Mississippi államban található Jackson városka papja minden nap délután 3 órakor kiáll a zárt templom kapujába, ahol ugyan közösségi szentmisét nem mutathatnak be, de a templom előtt hangosan imádkozza a rózsafüzért, ezzel is hangsúlyozva, hogy a közösség szolgálatában áll.

Különleges gyóntatás: egy nebraskai pap a szobája ablakában állva gyóntatja az ablak alatt álló gyónót, akitől így a járvány megkívánta távolságban tartózkodik.

Hajts be egy gyónásra: Amerika-szerte gyakorolják, mi egy montanai esetet mutatunk be, ahol a plébános a gyónókra vár a tágas parkolóban, a hívek autóval érkeznek, és biztonságos távolságból, az ablakot lehúzva végzik el szentgyónásukat.

Forrás: aleteia.org
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS