Intimitás a házasságban

Házasság hete a temesvári egyházmegyében

0
2094
A házaspárok megáldották egymást. Fotók: gerhardus.ro

A Házasság hete keretében a temesvári egyházmegye család- és felnőttpasztorációs irodájának meghívására érkezett Aradra a magyarországi, de gátaljai felmenőkkel rendelkező Gorove házaspár, akik február 15-én, szombaton az aradi Csiky Gergely Líceum dísztermében szervezett találkozón előadást tartottak. A rendezvényre nagy számban érkeztek családok Arad megyéből és Temesvárról – számol be a temesvári egyházmegye hírportálja.

A találkozót Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános nyitotta meg, aki szívélyesen üdvözölte a Gorove családot, az érdeklődőket, valamint a családokat elkísérő lelkipásztorokat. Ezt követően mindegyik család röviden bemutatkozott, hogy az előadók is megismerjék a résztvevőket, majd a Gorove házaspár az Énekek éneke alapján a házastársi intimitásról tartott előadást.

– Ha megkérdeznénk a friss házasokat, hogy van-e intim kapcsolatuk, biztosan azt a választ kapnánk, hogy persze, hogy van. Ha az öt éve házasságban élő pároktól kérdeznénk ugyanezt, vajon mit válaszolnának? És a 10 vagy annál is több éve házasságban élők, ahol talán már több gyermek is van, vajon mit válaszolnának? – ezzel a kérdéssorral indította előadását a Gorove házaspár.

A mindennapi munka során többféle emberrel találkozunk, akiknek egy része sajnos nem él boldog házaséletet, gyakran megcsalják a párjukat vagy talán már nincsenek is együtt. Kialudt a szerelmük lángja néhány év házasság után.

Mi lehet a hosszú, boldog házasság egyik alappillére? Erre a kérdésre kaphatunk választ a Szentírásból, pontosabban az Énekek éneke könyvéből, amelyről a Gorove család beszélt a házastársaknak szóló előadásában. Ebben a könyvben le van írva, hogy egy férj hogyan kell közelítsen a feleségéhez, illetve a feleség a férjéhez.

Ennek fényében a Gorove házaspár, akik ötgyermekes szülők és 38 év házassági tapasztalattal rendelkeznek, megosztottak pár tanácsot, amit ajánlatos betartani ahhoz, hogy a szerelem lángja ne aludjon ki. Biztatták a jelenlevőket, hogy párjuknak merjék nyíltan elmondani, amit szeretnének, és ne várják el, hogy a társuk gondolatolvasó legyen. Orvosként Gorove László felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a napi több másodperces szemkontaktus, ölelés és csók a házastársak között, ami szorosabbra fűzi a kapcsolatukat és nem engedi, hogy a szerelem lángja kialudjon. – Mennyire egyszerű dolgok ezek, amiket annak idején, amikor udvaroltunk a párunknak, könnyedén megtettünk, de lehet, hogy mostanára ki-ki maradoznak. Ne keressünk kifogásokat arra, hogy miért nem gyakoroljuk ezeket, inkább távolítsuk el az akadályokat, amelyek férj és feleség között állnak. Ilyenek például a TV, a mobiltelefon, a barátok, a hobbi vagy egyéb olyan dolog, amely megakadályozza a házaspárok intim kapcsolatát – fogalmazott az előadó.

Merjük-e ezeket a jó tanácsokat gyakorlatba is ültetni? Merjük-e bevallani magunknak azt, hogy szerelmünk néha bizony nem annyira erős, mint amilyen a legelején volt? Kezdjük el gyakorolni mindennapi életünkben ezeket a lépéseket, és észre fogjuk venni, hogy házastársunk iránt érzett szerelmünk újra lángra lobban, és sokkal erősebb intim kapcsolatba kerülünk egymással.

Az előadást szentmise követte, amelynek a legmeghatóbb része az volt, amikor házaspárunk felé fordulva, kezünket egymás fejére téve áldást mondtunk. Biztatást kaptunk arra, hogy nem tudhatjuk, példamutató életünkkel hány válságban levő házasságot sikerül megmenteni. Biztatjuk a családokat, hogy minél gyakrabban vegyenek részt családos találkozókon, amelyből sok lelki erőt tudnak meríteni.

Baum család (Péter és Melinda)