Temesvári reformátusok vendége volt Pál József Csaba megyés püspök

0
1640
Fotók. Gerhardus.ro

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a temesvár-belvárosi református gyülekezet vendége volt Pál József Csaba megyés püspök. A főpásztort Fazakas Csaba református lelkész hívta meg igehirdetésre a február 2-9. között a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahét alkalmából.

Az egybegyűlteket elsőként Demeter Sándor lelkész üdvözölte, majd átadta a szót a temesvári főpásztornak. Pál József Csaba megyés püspök imával indította az igehirdetést, amelynek témáját az Apostolok Cselekedeteinek 27. fejezete adta: Pál apostolt hajóval akarták Rómába vinni, ám viharba kerültek, és a tengerészek kénytelenek voltak kidobni a rakományt, majd a hajó felszerelését is, míg végül mindannyian megmenekültek, és sikerült kikötniük Málta szigetén.

„Az életben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy jó és hasznos dolgoktól kell megválnunk, a saját kezünkkel kell kidobnunk azért, hogy a jobbnak helyet adjunk. Tudnunk kell, hogy az életünkben, az Úr szemében minek van elsőbbsége” – hangzott el az elmélkedés első részében. Ezt követően a főpásztor Boldog Charles de Foucauld-t idézte, aki ugyancsak egy szentírási részhez kapcsolódóan (Mt 14,22-33) a következőket fogalmazta meg: Az első az, hogy kérjem az Úrtól, hívjon oda magához engem. A második: ne indulj el, amíg nem hív. A harmadik pedig: ha meghallod az Úr hangját, akkor indulj el bátran, mert nincs semmi, ami megállíthatna.

Az ökumenizmussal kapcsolatosan a megyés püspök elmondta: tudatosítanunk kell önmagunkban, hogy az Úr most is itt van velünk, közöttünk van és azt akarja, hogy a gyermekei egységben éljenek.
Az igehirdetést követően a gyülekezet nevében Demeter Sándor lelkész arra kérte a püspököt, hogy ossza meg a hallgatósággal a főpásztori szolgálatával kapcsolatos főbb gondolatait. Pál József Csaba számára a leglényegesebb a Jóisten és az igéje, amit meg kell élnie, illetve az, hogy mit kér tőle az Úr.

„Úgy érzem, hogy az egyik feladatom sokaknak elmondani, aki meg akar hallgatni, hogy Isten szeret minket. A másik fontos dolog az egység. Itt nem csak az ökumenikus egységre gondolok, hanem egységben élni az Úrral, aki jelen akar lenni a kapcsolatainkban. Hasonlóan fontos a közösség, magányosan ugyanis nem lehet hinni, mert elgyengülünk, elfogyunk, szétporladunk. Fontos a közösség megtartó ereje, hogy tudjunk egymásról. Hasonlóan fontos továbbá az, hogy mindenki megélje az Úr Jézustól kapott küldetést” – fejtette ki.

Az alkalom végén Fazakas Csaba lelkipásztor osztotta meg a gyülekezettel az igehirdetéssel kapcsolatos gondolatait, és hangsúlyozta: ahogyan a református és katolikus házasfelek alkotta családok összefonódtak, úgy kell a két egyháznak is összefogniuk és egységben tevékenykedniük az Úrban, akit szolgálnak.

Sipos Enikő

Forrás: Gerhardus.ro