Önkéntesek mentorainak tartottak képzést a Gyulafehérvári Caritasnál

0
1238
Fotók: Young Caritas.ro/Facebook

A Gyulafehérvári Caritas Önkéntes programja egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Évekkel ezelőtt célul tűzték ki, hogy a Young Caritas mozgalom által „divatba” hozzák az önkéntességet. Az önkéntesek számának növekedésével pedig az önkénteseket útjúkra indítók csoportja is bővült. A mentor szellemi frissességét pedig ugyanúgy fenn kell tartani, mint az önkéntesét.

Kisebb-nagyobb akciók során igyekeztek szemléltetni, hogy az önkéntes munka nemcsak hasznos, hanem fontos is a társadalom számára, amit lehet jó kedvvel, fiatalos lendülettel, barátokkal közösen, példaértékkel is végezni. A több éves munka azt eredményezte, hogy egyre többen csatlakoztak régióinkban az önkéntes csapathoz. A helyzetet tovább gondolva, a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy ha bővült az önkéntes csapat, akkor bővülnie kell az önkénteseket koordináló kis csapatnak is. Így született meg az a gondolat, hogy mentorokat képezzenek ki, akiknek fő feladata lenne az önkéntes kiscsoportok szakmai munkájának biztosítása, illetve az önkéntesekkel végzett munka minőségének fenntartása.

A mentorok és a teljes önkéntes koordinátori csapat képzését a szegedi Talentum Alapítvány trénerei vállalták, akik ezen a területen már több éves múlttal rendelkeznek, így bőven volt tudás és tapasztalat, amit átadhattak. A képzésnek két felvonásban zajlott: első alkalommal a koordinátori csapat mellett olyanok vettek részt, akik már dolgoztak vagy a közeljövőben dolgozni fognak önkéntesekkel a Gyulafehérvári Caritas által működtetett programokban. Az alkalomnak a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház adott otthont tavaly novemberben, illetve idén január 17-19. között.

Második alkalommal a csapat Caritas-munkatársakból, önkéntes csoportvezetőkből, illetve a szervezet olyan partnerintézményeinek képviselőiből tevődött össze, akikhez rendszeresen bejárnak az önkéntesek, hogy segítsék az intézmény alkalmazottainak munkáját. Összesen 47-en vettek részt.

Mindkét alkalommal az önkéntes menedzsment statikus és dinamikus elemeinek áttekintésén túl sikerült lefektetni a mentorok és koordinátorok együttműködésének alapjait, közösen behatárolták a feladatköröket és megállapodtak a közös munka kereteiben. Természetesen, a komoly munkán túl játék, hasznos gyakorlatok, meghitt beszélgetések, japán activity, fotókiállítás, apró meglepetések is a program részei voltak. A hely adottságait figyelembe véve a szabadidőt is igyekeztek a szervezők hasznos programokkal eltölteni, hogy ne csak tudással, hanem élményekkel is gazdagodhassan minden résztvevő. Leander atyával meglátogatták a kegytemplomot, majd Bács Béla vezetésével helytörténeti sétán vettek részt.

Fekete Gyöngyvér, önkéntesek koordinátora Marosvásárhelyen

Forrás: Young Caritas