Útjára indult a maros-küküllői főesperesi kerületben az Együtt Jézussal nevet viselő lelki program

0
1801
Fotók: Molnár Izabella

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia örökös szentségimádási napja január 15-én van. A napot megnyitó ünnepélyes szentmisével kezdetét vette a maros-küküllői főesperesi kerületben az Együtt Jézussal nevet viselő lelki program is.

A gyulafehérvári egyházmegyében a 2020-as év az Eucharisztia éve, a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. Ebben az évben az egyházmegye egy lelki programot szervezett Együtt Jézussal – az Oltáriszentség útja címmel. A magyarországi Missziós kereszt mintájára egy-egy erre a célra készült monstrancia indult útra a főegyházmegye 8 kerületében azzal a céllal, hogy az év során minden egyházközségbe eljusson.

A maros-küküllői kerület monstranciáját december 8-án vette át Oláh Dénes főesperes, miután advent első vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban a főpásztor ünnepélyesen megáldotta azt.

A monstranciákat Hajas László székelyudvarhelyi művész készítette, minden részletet úgy kialakítva, hogy a mű szimbolikájában összefonódjon a mi személyes életünkkel. Az alkotásba a művész beledolgozta Jézus életének néhány fontos momentumát: A kereszt átlója 33cm, az ostya és a ráma közötti rész is 33 mm. Ez az Úr Jézus földi életkora. A feszületben 40 rovás van, mivel Jézus 40 napig volt a pusztában. A rámán lévő 12 motívum a 12 apostolnak a szimbóluma, akik a legközelebb voltak az Úr Jézushoz, és akiket elsőként küldött misszióba az Úr Jézus, hirdetni az örömhírt. A ráma alatt egy szív foglalja magába az eucharisztikus kongresszus szimbólumát, amelynek forrása táplálja azt az életfát, amely az emberiséget szimbolizálja: azokat, akik hisznek és bíznak az Úr Jézusban. Az alján lévő kőrgyűrű emlékeztet az Úr Jézus jelenlétére közöttük és a fa anyagának fehér része a forrás tovább folyását jelképezi. A fügefaszegeket, amelyek a rámát biztosítják, a Medjugore-i Krizsevac hegyéről hozta a művész. Azzal az üzenettel építette be a monstranciákba, hogy mindannyian hozzunk életünk során minél több jó gyümölcsöt, amely kedves az Úr Jézus szemében. 

A Keresztelő Szent János templomban a nap folyamán csendes szentségimádás zajlik, majd 5 órától vezetett szentségimádás, este 6 órától záró szentmise lesz.

A monstrancia körútjának második állomása Mikháza, majd onnan Nyárádköszvényesre kerül január 17-én, az egyházközség örökös szentségimádási napján.

Molnár Izabella