Az ünneplő embert köszöntötték

0
790

Baráti köszöntőkötettel ünnepelték január 8-án a kolozsvári Szent Mihály nőszövetség dísztermében Nóda Mózes teológiai tanárt. Hatvanadik születésnapja alkalmából 2019. november 27–28. között Pécsett köszöntötték tudományos konferencia keretében, amelyet a helyi hittudományi főiskola tanárai, egykori kolozsvári diákjai szerveztek.

A novemberi konferenciára jelent meg az Ünneplő ember a közösségben címet viselő vaskos tanulmánykötet a budapesti Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum közös kiadásában. Most, január 8-án Kolozsváron, amely helyszínhez Nóda Mózes papi és tanári tevékenysége kötődik, ünnepeltek a mai és egykori tanítványok, tanártársak, barátok és ismerősök. A kötet négy szerkesztője közül Bodó Márta és Zamfir Korinna a könyv tartalmáról és felépítéséről beszélt, illetve Csonta István és Lukács Ottila az ünnepelttel beszélgetett.

 A kötetről Zamfir Korinnától és Bodó Mártától megtudhattuk, hogy műfaja: köszöntőkötet (Liber amicorum, Festschrift), amelyet az ünnepelt a barátaitól ajándékba kap. Jelen esetben több mint harminc szerző írt tanulmányt magyarul, angolul, németül,  a teológia olyan szakterületeit érintve, melyek szoros kapcsolatban állnak az ünnepelt érdeklődési területeivel, az egyház ünneplését tanulmányozó tárggyal, a liturgikával.  A kötetnek olyan teológus-szerzője is van, aki nem érhette meg az ünnepelt 60. születésnapját.

A kötet ismertetése után Csonta István interjú formájában Nóda Mózest gyermekkoráról, papi hivatásáról, a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség és a teológia kar megalakításáról, illetve tanítói-oktatói pályájáról kérdezte. Nóda Mózes eddigi életpályájának legfontosabb mérföldköveit a tőle megszokott humorral, jókedvvel idézte fel. A könyvbemutatót Laczkó Vass Róbert színművész, Geréd István kántor és Vincze Dallos Csilla hegedűművész műsora egészítette ki és tette művészileg teljessé.

MEGOSZTÁS

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here