Nóda Mózes köszöntése

3
3873

Az ünneplő ember a közösségben címen a pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szervezésében november 27-28-án tudományos konferenciát tartottak. Csonta István és Lukács Ottilia, a főiskola tanárai Kolozsvárról indultak a teológia művelésének útjára, és leuveni doktori tanulmányaik befejezése után kezdtek Pécsett tanítani. E konferenciát kolozsvári tanáruk, Nóda Mózes 60. születésnapja alkalmából meglepetésként szervezték, többek között azért is választva Pécset helyszínül, mert az ünnepeltet sok szál fűzi a városhoz, 1985-ben éppen a katolikus templomként (is) használt egykori török dzsámiban mutatta be primiciás miséjét.

Az ünnepi konferencia, amelyet a történelmi levegőjű, lenyűgöző Pécsi Dóm Kőtárában tartották, legtöbb mozzanata meglepetés volt az ünnepeltnek, többek között az őt hivatalosan köszöntő pécsi Kvanduk Frigyes általános helynök szavai. Nóda Mózes így még előadása kezdetén is alig tudta meghatottságát leplezni. A meglepetések sora folytatódott, hiszen több kollégája és volt tanítványa, barátja köszöntötte őt az ő érdeklődési köréből vett, a liturgikából és az ehhez kapcsolódó témákból írt előadással.

Este a pécsi zsidó hitközség dísztermében Laczkó Vass Róbert és Szép András művészek Jeruzsálem, kedvesem című műsorával köszöntötték az ünnepeltet, aki ezután vehette kézbe a tiszteletére készült ünnepi kötetet is. A konferencia címét kínáló kötetben (szerkesztők Zamfir Korinna, Csonta István, Lukács Ottilia és e beszámoló szerzője) 36 szerző tanulmánya sorakozik a szerkesztők bevezetője, illetve a tanítvány bevezető laudációja után, a kötetet egy 2010-es átfogó, szintén egy tanítvány által készített interjú zárja. A könyv öt fejezete az ünnepelt kutatási, illetve kedvenc témáiról gyűjt egybe írásokat, köztük négy nyugat-európai tudós idegen nyelvű tanulmánya, két hazai szerző idegen nyelvű írása található. A szerzők közül kilenc magyarországi. A katolikus szerzők mellett öt protestáns is fontosnak tartotta tanulmánnyal köszönteni Nóda Mózest, és tíz szerző az ünnepelt volt tanítványa vagy doktorandusza.

A 456 oldalas, a budapesti Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum kiadó közös kötetét Kolozsváron is bemutatják majd, addig is, míg a szélesebb közönség kezébe kerülhet, álljon itt egy mondat az ünnepelt Nóda Mózestől, akinek az élő és szép, fenséges, egyben a népet szolgáló, Istent dicsérő liturgia a szívügye: „A liturgia válasz is az isteni cselekvésre, ami viszont a megértést és a tudatos bekapcsolódást is feltételezi.”

Kép és szöveg: Bodó Márta

3 HOZZÁSZÓLÁSOK