Erdélyi csillagénekesek a pápa újévi szentmiséjén

0
1871
A betlehemesek nagyon lelkesen állnak a munkához. Fotók: a Munkás Szent József-plébánia Facebook-oldala

Négy erdélyi magyar fiatal részesült abban a kitüntetésben, hogy január elsején részt vehetett a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén a Szent Péter-bazilikában. A szertartást követően Korom Imre atya, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templom plébánosa vezetésével felkeresték a Vatikáni Rádió szerkesztőségét és beszámoltak a kezdeményezésről.

„Idejövünk az egyház szívébe merítkezni, megerősödni a hitben és táplálkozni az élő Péter, a pápa szavaiból. Tesszük ezt azért is, mert Ferenc pápa tavaly felkereste az erdélyi magyar közösséget is, és rendkívül mély volt e látogatás fogadtatása a hívek körében” – számolt be Korom Imre atya. Elmondása szerint egyházközségük fiataljait azért is vitték el Rómába, hogy a hitre, a szépre, a jóra és a szentre neveljék őket. Róma rengeteg lehetőséget kínál mind kulturális, mind a hit gyakorlása terén erre.

Tavaly a betlehemező csoport megnyerte a kezdeményezés fődíját és ennek köszönhetően az Adriai-tengeren nyaralhattak egy hetet. A Varga-B. József, az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány elnöke által elindított projektről szólva Korom Imre atya elmondta: „Ez egy Kárpát-medencét átívelő pályázat, az elcsatolt területeket is magában foglalja. Egy nemzetegyesítő és erősítő, valamint kereszténységünket is megerősítő hatalmas volumenű programról van szó.”

A résztvevő fiatalokat így jellemezte: „A betlehemesek nagyon lelkesen állnak a munkához. Kitartóan, következetesen dolgoznak és áldozatot is vállalnak.”

A pályázat célja az is, hogy a programban már résztvevő csoportok minden évben újabb csoportokat is bevonjanak a betlehemezésbe. Ennek jegyében a székelyföldi csoport igyekszik kiterjeszteni ezt a nagyszerű kezdeményezést a szórványmagyarság felé is. 

Varga-B. József román csoportokat is bevont a betlehemezésbe és remekül működik az együttműködés. „Úgy tűnik, a betlehemi Kisded a nehezen összeegyeztethető nemzeti különbségeket is el tudja simítani” – jegyezte meg Korom Imre atya. 

A betlehemesek egy csoportja a Ferenc pápától kapott áldást idén is elviszi a brüsszeli EP-be is, ahol tavaly a plenáris ülésterem protokolláris bejáratára magyar csoport írta fel a karácsonyi áldás jelét.

Idén 150 kárpátmedencei iskola – társnemzeti és társfelekezeti diákközösségben – sok tízezer embert látogatott meg közvetlenül óvodák, iskolák, idősotthonok, kórházak, keresztény közösségek, templomok, plébániák, polgármesteri hivatalok, közösségi házak felkeresésével. A médiaszolgáltatók központjain keresztül saját régiójukban média-közvetítéssel is sok százezer emberhez vitték el karácsony központi üzenetét. A társnemzeti és társfelekezeti összefogásban dolgozó betlehemezők saját településeiken és régiójukban dolgozva szolgálják a közép-európai közösségek megújító kiengesztelődését. A közép-európai betlehemezők teremtésvédelmi akciójuk keretében tavasszal tízezer fát ültettek el, elsősorban a Kárpát-medencében (de pl. a román Havasalföldön is), és mindent megmozgatva a teremtett világ ajándékának felelősségteljes, hálás fogadására-megbecsülésére hívják fel az emberek, közösségek figyelmét.

Forrás: Vatican News