Karácsonyváró Zetelakán

0
2853
Fotó: Dénes Attila

Advent zárásaként Zetelaka templomát igényes muzsikák tárháza járta át, hiszen két nagyszerű esemény révén gazdagodhatott a helyiek ünnepvárása.

Az advent 4. vasárnapi, délelőtti szentmise után a székelyudvarhelyi Legato Egyesület szervezésében vendégünk volt a Pallegretto kamarakórus. Tifán Csaba-Gáspár vezényletével 9 nagyszerű gyerekhang töltötte be a templomteret, megszólaltatva Orlando di Lasso, Johann Hermann Schein és Mohay Miklós híresebb, karácsony témájú énekeit. A kamarakórust Lászlóffy Árpád Ádám kísérte orgonán.

A kamaraének után orgona-, hegedű és szoprán gyönyörű hármasa varázsolta el az egybegyűlteket: Lászlóffy Árpád Ádám, Lászlóffy Anna és Száva Péter Éva orgonán, Sófalvi Emese hegedűn, Faluvégi Chripkó Krisztina csodálatos hangjával szólaltatta meg Domenico Zipoli, Cesar Frank, Pietro Masgagni, Henry Purcell és Johann Sebastian Bach műveit. Eseményünk zárása, Sófalvi Emese köszönetnyilvánítása és kérése folytán a Csendes éj közös éneklése volt. Ötödik éve immáron, hogy a fentnevezett egyesület egyházzenei koncerttel készül karácsony ünnepére. Az eddig Székelyudvarhely különböző felekezetű templomaiban rendezett hangversenysorozatokhoz idén csatlakozott Zetelaka is.

Fotó: Jánossi Imre

Ünnepeljünk zenével! – e mottóval hirdette plakátjain fellépéseit a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Legato Egyesület, hogy zenészeik és zenéjük révén csodavárásunk, örömünk, önmagunkba mélyedésünk és egymásra való figyelésünk kiteljesedjen advent végnapjaiban.

Estéink immár negyedik alkalommal borítják sötétbe templomunkat, hogy a sok apró fénnyel érkező ministráns és az adventi koszorú gyertyáját meggyújtó szavaló nyomán, fényárban ússzon nemcsak a belső tér, hanem az emberszívek sokasága is.

Fotó: Dávid István

A 6 órától kezdődő szentmisénk főcelebránsa és szónoka László Attila Székelyudvarhely-szombatfalvi plébános volt, ki mindenek kezdetén, Ó-antifóna szaván hívta imára Isten népét. A szentmisén egyházközségének énekkara, a Psallite Kamarakórus énekelte, – Simó Zsuzsa vezetésével – a Kájoni János miseordináriumot, melynek egyik legismertebb feldolgozását a csíkszeredai Role zenekar adta közre.

Fotó: Dávid István

Szentbeszédében rámutatott: ha keressük az Istent, ne keressük az életünkön kívül! Ebben pedig a nap olvasmányai nyomán hárman is segítenek:

Elsőként Acház, aki Izrael dicstelen vezetője, aki kivégezteti fiát a remélt-akart jobb jövő okán – feláldozva – bálvánnyá téve önmagát, az életet.

Másodízben József, aki nyitott az Istenre, ezért mer dönteni az álom nyomán az élet mellett, minden kétség ellenére, humánusan. Jövő – amibe „beleszól” egy nem várt, nem így akart gyermek.

Végül a Hírnök, kinek szava társ mindennapjainkhoz: „Ne félj!” Ünnepünkhöz kell a gondolkodás, de a döntés is az élet mellett, mert enélkül nincs karácsony!

A szentmise után karácsonyváró hangversenyt adott a Psallite Kamarakórus.

Joel Kirk Richards amerikai kortás festőművész Az anya és a gyermek című képével hirdettük idei, immár rendhagyónak is mondható koncertünket, lélekemelésként, advent-zárásként. A kép láttán akaratlan is elmerengtünk az élet továbbadásának szépségén, a vigyázó tekintetek és a béke harmóniáján. Mert az a mienk…

Énekük szívrabló volt, hogy kitépjen belőlünk mindent, ami Eljövendő-várásunk napjaiban még mindig bennünk burjánzik.

Műsoron Marco Frisina, Karai József, John Francis Wade, Szokolay Sándor, Franz Schubert, Charles Wood, Sally DeFord, John Rutter, Gabriel Faure karácsonyi művei hangoztak el, szólót énekelt András Ildikó, hegedűn- Bodurian Ágota, fuvolán- Deritei Júlia, zongorán- Lókodi András, nagybőgőn Kelemen Molnár János játszott.

Fotó: Dávid István

Eseményzárásuk az immár klasszikus ünnepváró dal, a You raise me up eléneklése volt, melyet vastaps és köszönet keretezett.

Ünnepfaragó ittlétükért hála, hisz Eljövendő-várásunk talán a szívekben is beérett…

Jánossi Imre

MEGOSZTÁS